Urmează primul tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 24 noiembrie, iar conform sondajelor de opinie, deja există un câștigător aproape sigur. Alegerile parlamentare sunt programate pentru 1 decembrie și vor depinde în mare măsură de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Pe 8 decembrie va avea loc al doilea tur de alegeri, care va clarifica ierarhiile și va stabili poziția fiecărui candidat la putere.
În total, numărul de participanți este de 14, însă deja se pot numi câțiva candidați care se desprind în față, lăsându-i pe ceilalți mult în urmă. Companiile CIRA și BCS îl desemnează ca favorit, cel puțin în primul tur, pe actualul prim-ministru din partea Partidului Social-Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, care are un suport mediu de aproximativ 28% în sondaje.
Campania electorală a lui Ciolacu, la fel ca și a altor candidați, se bazează în mare parte pe rețelele sociale, în special pe platforme populare precum TikTok. Această alegere are ca scop atragerea atenției și crearea unui sentiment de apartenență, în principal în rândul tinerilor și al clasei muncitoare. Ciolacu încearcă să iasă în evidență față de ceilalți candidați, subliniind îmbunătățirea economiei României, importanța luptei împotriva corupției și folosind activ hashtag-ul #StabilitateaRomâniei pe rețelele sociale.
Locul al doilea în sondaje este ocupat de președintele Senatului din partea Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, care beneficiază de o susținere medie de aproximativ 18%. Politicianul se concentrează pe securitatea națională, patriotism și valorile militare. Procentul său de susținere în sondaje este destul de ridicat, ceea ce face din Ciucă un candidat probabil pentru locul al doilea în primul tur.
Candidatul care va obține locul al doilea va avea posibilitatea de a crește scorul partidului său în alegerile parlamentare și, cel mai important, va influența natura cooperării în viitoarea coaliție, care se confruntă cu unele dificultăți din cauza interacțiunilor interne. Este vorba despre o coaliție rotativă între principalele partide (PSD și PNL), care, din cauza integrării lor și a lipsei de concurență între ele, riscă să piardă încrederea alegătorilor.
Ambele partide sunt principalele actori pe scena politică din România de mai mulți ani. În 2021, au format o coaliție în care fiecare partid își propune pe rând propriul candidat pentru funcția de prim-ministru. Deși acest acord este benefic, evitând tensiunile inutile, există un „dar”.
Aceste partide nu sunt singurele din cursă, iar coaliția lor riscă să fie depășită de un partid care vizează un loc fruntaș. Este vorba despre partidul ultradrept AUR, care l-a propus pe George Simion drept candidat cu o politică mult mai radicală. Acesta ar putea profita de situație și să atragă voturi, oferind ceva nou pentru țară, spre deosebire de cele două mari partide care riscă să se fuzioneze în ochii alegătorilor.
Conform sondajelor, susținerea pentru George Simion este aproape similară cu cea pentru Elena Lascu, candidatul din partea „Uniunii Salvați România” (USR). Astfel, CIRA preconizează un loc al treilea pentru Simion cu 14,3%, în timp ce sondajele BCS îl dau pe Lascu cu un avans de 17%. Locul patru, conform ambelor companii, este ocupat de fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Joană, cu un suport de aproximativ 8%.
Cum încearcă Rusia să influențeze alegerile din România?
Mass-media românească a raportat de mai multe ori despre implicarea Moscovei în procesul electoral din România, citând surse politice din țară. Poliția Română a deschis chiar dosare penale pentru crearea de boturi menite să promoveze narațiuni favorabile Kremlinului, care încurajează ura față de viziuni proeuropene și promovează candidați cu viziuni radicale, în general anti-globaliste.
Este cunoscut faptul că Rusia poate influența alegerile prin intermediari, persoane de încredere și organizații finanțate sau legate direct de ruși. De asemenea, Kremlinul ar putea să contacteze direct anumiți candidați cu viziuni anti-europene.
Pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, România a implementat măsuri de control asupra fiecărui cetățean rus care se află pe teritoriul său și care ar putea avea legături cu statul agresor. În plus, sondajele preliminare arată că majoritatea populației românești susține candidații proeuropeni, ceea ce reflectă un nivel ridicat de alfabetizare media și gândire critică a alegătorilor.
Imagine: ilustrativă, sursă: https://moldova.europalibera.org/a/in-romania-coalitia-de-guvernare-a-stabilit-data-alegerilor-prezidentiale-si-parlamentare/33021767.html