Sari la conținut

45 de soldați ucraineni, inclusiv eroi de la Azovstal, au fost eliberați într-un schimb de prizoneri cu Rusia

 

Rusia şi Ucraina au anunţat joi un schimb de prizonieri de război care implică întoarcerea a 45 de soldaţi de fiecare parte, informează Reuters. Cei mai mulți militari ucraineni eliberați sunt „grav răniți”, potrivit unui avocat pentru apărarea drepturilor omului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 45 de militari ruşi au fost eliberaţi din custodia ucraineană, a relatat agenţia de presă rusă RIA, citată de news.ro.

La rândul său, Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale ucrainene, a anunţa că 45 de militari şi doi civili au fost predaţi Ucrainei.

Într-o postare pe Twitter, Iermak a spus că unii dintre cei eliberaţi au luptat la Mariupol şi în uzina siderurgică Azovstal din sudul oraşului, iar alţii au luptat pe linia frontului din alte părţi. „Fiecare dintre ei este un erou”, a spus Iermak.

Avocatul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmitro Lubineţ, a declarat că majoritatea celor eliberaţi au fost „grav răniţi” şi că toţi vor fi luaţi într-un program de reabilitare.

Într-o postare separată, Iermak a declarat că doi copii în vârstă de şase şi zece ani au fost autorizaţi să se întoarcă în Ucraina după eliberarea mamei lor, un medic militar, în octombrie anul trecut.

Rusia şi Ucraina fac periodic schimburi de prizonieri de război.

Lubineţ a declarat că 2.576 de ucraineni au fost eliberaţi în cadrul schimburilor de prizonieri de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!