Sari la conținut

Reluarea procesului de presiune a sancțiunilor asupra economiei rusești

Luni, 18 decembrie, a avut loc o reuniune a Consiliului Uniunii Europene. Acesta a adoptat cel de-al doisprezecelea pachet de măsuri restrictive economice și individuale din cauza războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul noului pachet este același cu cel al pachetelor anterioare – de a da o lovitură suplimentară capacității Rusiei de a purta un război, de data aceasta lovind sectoare importante ale economiei țării agresoare. De asemenea, noul pachet conține inovații care vor face mai dificilă eludarea sancțiunilor.

În continuare, în material vor fi luate în considerare noile sancțiuni impuse împotriva Rusiei. Pachetul convenit include introducerea unei interdicții a UE privind importul sau achiziționarea directă sau indirectă de diamante din Rusia. Această interdicție se aplică diamantelor originare din Rusia, exportate de acolo sau în tranzit, precum și diamantelor rusești prelucrate în țări terțe. O interdicție directă se aplică diamantelor naturale și sintetice neindustriale și bijuteriilor fabricate din acestea.

Va exista o interdicție privind reexportul în Rusia de bunuri și tehnologii deosebit de sensibile, inclusiv vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul către o țară terță, alta decât țările partenere. Regulamentul se extinde la articolele interzise utilizate în sistemele militare rusești, care se găsesc pe câmpul de luptă din Ucraina sau care sunt esențiale pentru dezvoltarea, producția sau utilizarea acestor sisteme.

Consiliul European a adăugat 29 de noi organizații pe lista celor care sprijină direct complexul militar-industrial rus în războiul împotriva Ucrainei. Acestea vor face obiectul unor restricții mai stricte la exportul de bunuri și tehnologie. În plus, decizia de astăzi extinde lista de bunuri interzise pentru a include: produse chimice, baterii cu litiu, termostate, motoare de curent continuu și servomotoare pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV), mașini-unelte și piese.

UE a impus restricții suplimentare la importurile de bunuri care generează venituri semnificative pentru Rusia, cum ar fi fonta, sârma de cupru, sârma de aluminiu, foliile, țevile și produsele laminate. Este introdusă o nouă interdicție privind importurile de gaze petroliere lichefiate, cu o perioadă de tranziție de 12 luni. UE introduce, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a preveni eludarea sancțiunilor și pentru a pune în aplicare plafonarea prețului petrolului.

De asemenea, este important de remarcat că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni afectează ZES Alabuga. Alabuga lucrează, de asemenea, la modificarea designului avionului iranian Shahed-136, cunoscut și sub numele de Geran-2 în Rusia, și la introducerea de noi funcționalități – de exemplu, capacitatea de a coordona în mod autonom dronele pentru un atac în grup asupra unei instalații inamice. Experții numesc aceste drone un element crucial al armamentului Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

Noul pachet de sancțiuni antirusești reia activitatea activă de presiuni asupra agresorului. Continuarea logică a procesului va fi finalizarea transferului activelor înghețate ale țării agresoare. Aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele suverane rusești au fost înghețate în țările din Europa și SUA de mai bine de un an; țările de apel sunt din ce în ce mai aproape de a transfera aceste fonduri Ucrainei. Iar acum, țările G7 au reluat activitatea activă privind transferul acestei sume către Ucraina.

Știrile din ultimele zile arată începutul activității Uniunii Europene privind punerea în aplicare a unui program pro-ucrainean. Primul pas a fost o invitație de aderare, acum noi sancțiuni. Viitorul summit din 1 februarie 2024 ar putea deveni următorul pas important în programul de ajutor, deoarece ar putea aloca un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.

Presiunea noilor sancțiuni arată că comunitatea europeană este pregătită să lupte împotriva hoardei rusești. Noile sancțiuni vor contribui la încătușarea în continuare a economiei și la paralizarea complexului militar-industrial al țării agresoare. Iar bunurile, în mare parte extrase ilegal, vor ajuta Ucraina nu doar să reziste, ci și să reconstruiască tot ceea ce a fost distrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!