Sari la conținut

După anunțul celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni, Rusia acuză UE că a devenit „idiotul util” al Washingtonului”

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat miercuri că cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei face parte dintr-un „război hibrid” purtat de Occident și că transformă blocul comunitar în „idiotul util” al SUA, relatează Reuters, citat de HotNews.

„Din cauza fluxului nesfârșit de sancțiuni împotriva Rusiei, UE a devenit „idiotul util” al Washingtonului”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Zaharova a spus că Statele Unite folosesc Europa ca pe un „băț” în ceea este, potrivit acesteia, politica „anti-rusă” a Washingtonului.

Zaharova a spus că noile sancțiuni ale UE nu vor duce la nimic și a spus că sancțiunile Occidentului au afectat UE însăși.

Care sunt noile sancțiuni vizate de UE împotriva Rusiei

Comisia Europeană a propus în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei interzicerea importurilor de diamante și gaz petrolier lichefiat din Rusia și, de asemenea, să înăsprească punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, pe care cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene îl vor discuta vineri, conține și o interdicție privind tranzitul prin Rusia a mărfurilor și tehnologiilor care ar putea stimula capacitățile industriale ale țării, plus interdicții de import pentru o serie de metale.

Se așteaptă ca un acord asupra pachetului final de sancțiuni să vină abia după săptămâni de negocieri, având în vedere că va necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state UE.

Dacă este aprobată, Comisia a spus că propunerea va „sancționa, de asemenea, peste 120 de persoane și entități suplimentare pentru rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

Nu este prima oară când Rusia declară că sancțiunile UE se întorc împotriva statelor membre. Putin dădea asigurări în mai anul trecut că Occidentul va avea de suferit mai mult decât Rusia de pe urma sancțiunilor impuse Moscovei.

Moscova a acuzat Occidentul și partenerii săi care s-au aliniat sancțiunilor decise împotriva Rusiei de „rusofobie”, existând inclusiv voci care cer incriminarea acesteia în Codul Penal Rus.

După declanșarea invaziei în Ucraina anul trecut, Rusia a acuzat mai multe state de „rusofobie” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a poziționării față de conflict sau a demolării unor monumente sovietice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!