Sari la conținut

A fost introdusă răspunderea penală pentru încălcarea sancțiunilor UE

Pe 19 mai, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare o legislație care prevede răspunderea penală pentru încălcarea sancțiunilor UE, așa cum s-a raportat pe portalul Comisiei Europene. Fiecare țară membră a Uniunii Europene este obligată să integreze noile reguli în legislația națională până la 20 mai 2025. Scopul principal al acestei legislații este de a elimina căile de ocolire a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană și de a asigura posibilitatea investigațiilor penale și urmăririi în justiție a încălcărilor prevăzute în Directivă.

Acum, constituie încălcări ale legislației în UE furnizarea directă sau indirectă de fonduri unei persoane, organizații sau entități aflate sub sancțiuni; incapacitatea de a îngheța fonduri; oferirea posibilității unei persoane cu restricții de intrare de a intra pe teritoriul UE sau de a-l traversa; comerțul, importul, exportul, transferul de bunuri, dacă acestea sunt incluse în măsurile restrictive ale UE și așa mai departe.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală acele persoane fizice sau juridice care vor ajuta la ocolirea sancțiunilor impuse unei persoane, organizații sau entități aflate sub restricții. Acest lucru se referă la furnizarea de informații false sau inexacte despre o anumită persoană, cu scopul de a ascunde faptul că aceasta deține fonduri care trebuie înghețate de Uniunea Europeană; gestionarea fondurilor care trebuie înghețate conform regulilor restrictive ale Uniunii Europene; neîndeplinirea obligațiilor de înghețare a fondurilor și ascunderea informațiilor despre acest lucru și așa mai departe.

Circumstanțele agravante, menționate în Directivă, includ infracțiunile comise în cadrul unei organizații criminale, infracțiunile cu utilizarea documentelor false, încălcarea obligațiilor profesionale de către furnizorii de servicii profesionale, infracțiunile comise în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu, distrugerea probelor sau intimidarea martorilor infracțiunii și așa mai departe.

Stabilirea noilor norme juridice ale UE este un răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care nu încetează. În Uniunea Europeană se consideră că sancțiunile trebuie să funcționeze la capacitate maximă, iar încălcarea acestora sau ocolirea lor să fie sancționată la nivel legal. Noua lege va facilita, de asemenea, procedura de confiscare a activelor înghețate ale persoanelor și companiilor care sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei, făcând-o mai ușoară și mai accesibilă pentru țările membre ale UE. Eficacitatea sancțiunilor și capacitatea Rusiei de a continua războiul depind de viteza cu care țările membre vor adopta noile norme în legislația lor.

Ideea de a introduce încălcările sancțiunilor ca infracțiuni penale a fost propusă de Comisia Europeană încă din mai 2022. În decembrie 2023, negocierile între Consiliul UE și Parlamentul European s-au încheiat, stabilind în mod definitiv necesitatea răspunderii penale pentru încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene. În Consiliul UE se consideră că pentru încălcări ar trebui să existe pedepse maxime, de la un an de închisoare sau amenzi. Acest lucru va face sancțiunile mai eficiente și va opri pe cei care ajută la ocolirea restricțiilor impuse Rusiei.

Reamintim că Rusia, de la începutul impunerii sancțiunilor în 2014, a început să caute diverse metode de a le ocoli, ceea ce a devenit deosebit de evident după invazia pe scară largă în Ucraina la începutul anului 2022. În acest scop, țara-agresoare folosește activ țări intermediare care furnizează mărfuri interzise sau fac acest lucru sub pretextul mărfurilor cu dublă utilizare. De asemenea, Rusia are agenți în întreaga lume, inclusiv în țările UE, care ajută la ocolirea restricțiilor impuse. Noile reguli introduse de Uniunea Europeană vor închide lacunele existente în sancțiuni și vor crea o presiune fără precedent asupra Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!