Sari la conținut

Acordul de securitate dintre Ucraina și Olanda: sprijin bilateral și consolidarea relațiilor

La 1 martie, Ucraina și Olanda au semnat la Harkov un acord bilateral de cooperare în domeniul securității. De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, sprijinul olandez a rămas neclintit. Olanda a devenit a șaptea țară cu care a fost semnat un acord de securitate. Acesta constă în sprijin militar, de apărare și economic pentru următorii 10 ani. În cazul unei reizbucniri a agresiunii rusești împotriva Ucrainei în termen de 24 de ore, Olanda este obligată să ofere asistența sa de urgență.

Documentul precizează domeniul de aplicare al acordului: în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, Olanda se angajează să ajute Ucraina să se apere împotriva actualei agresiuni rusești și a unei potențiale agresiuni viitoare, să consolideze reconstrucția postbelică și stabilitatea sa economică și să contribuie la garantarea faptului că Rusia este trasă la răspundere pe deplin pentru crimele comise împotriva poporului ucrainean. În plus, Olanda sprijină pe deplin Ucraina pe calea sa către integrarea euro-atlantică.

Dotarea forțelor armate ucrainene cu armele și instruirea necesare este un punct prioritar al acordului. Olanda va oferi Ucrainei un ajutor militar de 2 miliarde de euro în 2024 și vor continua să furnizeze fonduri pe parcursul celor 10 ani ai acordului. De asemenea, Olanda va finanța inițiativa Republicii Cehe de a achiziționa 800.000 de proiectile de artilerie pentru armata ucraineană. Documentul prevede furnizarea de echipamente militare moderne Ucrainei: apărare antiaeriană, artilerie și vehicule blindate. Țările de Jos se vor concentra pe modernizarea AFU și pe asigurarea protecției aeriene și maritime a Ucrainei pe termen lung. Obiectivul principal este de a oferi Ucrainei un nivel de capacitate militară care să poată respinge în mod eficient noi agresiuni.

Împreună, Ucraina și Olanda vor lucra la o industrie de apărare care va restabili integritatea teritorială a Ucrainei și va asigura stabilitatea, inclusiv pentru Europa. Țările vor continua să coopereze pentru viitoarea reconstrucție a Ucrainei după război și pentru a pune din nou ordine în economie. În plus, Țările de Jos se vor alătura acțiunilor de deminare a teritoriilor ucrainene pentru a minimiza pericolul pentru populație și efectele negative ale contaminării cu mine în general.

Pe lângă asistența militară, acordul prevede sprijin nemilitar, care constă în contracararea amenințărilor hibride, cooperarea în domeniul securității cibernetice, cooperarea în combaterea criminalității grave și a crimei organizate, asigurarea securității informațiilor și asigurarea sustenabilității infrastructurii critice a Ucrainei.
Olanda s-a angajat să contribuie la tragerea la răspundere penală a Rusiei și să compenseze daunele, distrugerile și prejudiciile cauzate Ucrainei. Participanții la acord vor organiza periodic reuniuni bilaterale de coordonare la nivel înalt.

În primăvara anului 2024, Olanda intenționează să organizeze o conferință ministerială pe tema “Restaurarea justiției pentru Ucraina” la Haga. Țara pregătește, de asemenea, un proces împotriva Rusiei pentru a compensa costurile financiare pentru depășirea pagubelor cauzate de pierderea zborului MH17 în 2014, în care au fost uciși 298 de civili. Conducerea politică și militară a Rusiei ar trebui să fie judecată pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei.

Următorul punct al acordului este asistența bilaterală pentru continuarea presiunii sancțiunilor în Federația Rusă. Până la sfârșitul războiului ruso-ucrainean, Olanda se angajează să mențină sancțiuni dure împotriva celor implicați în agresiune și să ajute la eludarea restricțiilor Rusiei prin intermediul țărilor terțe. Luarea de măsuri pentru a suprima toate căile posibile de eludare a sancțiunilor este un pas sigur pentru deteriorarea economiei rusești.

Olanda sprijină Ucraina pe drumul său către aderarea la NATO și UE și salută reformele care vor aduce țara mai aproape de aderarea dorită. Ucraina și Olanda intenționează să consolideze relațiile în domeniile politic, de apărare, economic, științific și cultural. Formatul regulat de consultări bilaterale va aprofunda comunicarea dintre state și va contribui la consolidarea securității colective, care este amenințată de agresiunea rusă.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!