Sari la conținut

Acuzații din partea Statelor Unite vizează Rusia în privința utilizării unui agent chimic

Departamentul de Stat a subliniat că Rusia recurge la agenți anti-revolte ca parte a strategiei sale de război în Ucraina, o altă încălcare a aceluiași tratat.

“Nu este vorba despre incidente izolate, ci despre utilizarea acestor substanțe chimice este, probabil, motivată de dorința forțelor ruse de a elimina forțele ucrainene din poziții fortificate și de a progresa tactic pe terenul de luptă”, a precizat Departamentul de Stat.

În același context, SUA au anunțat miercuri noi sancțiuni îndreptate împotriva companiilor sau persoanelor ruse sau străine acuzate de implicare în efortul de război rusesc în Ucraina.

Aceste sancțiuni vizează, printre altele, companii rusești din domeniul apărării, precum și entități chineze, și au ca obiectiv mai multe unități de cercetare și companii implicate în programele rusești de arme chimice și biologice.

Departamentul de Stat a comparat nerespectarea continuă a Rusiei față de obligațiile sale în cadrul CIAC cu operațiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi, fostul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, precum și cu cazul lui Serghei și Iulia Skripal, otrăviți cu agenți neurotoxici de tip Noviciok în Anglia în 2018.

În ciuda afirmațiilor Rusiei că nu mai deține un arsenal chimic militar, există presiuni pentru o mai mare transparență referitoare la utilizarea armelor toxice de care este acuzată. Potrivit Institutelor Americane de Sănătate (NIH), cloropicrina este o substanță chimică cu risc pentru sănătate atunci când este inhalată, fiind utilizată anterior ca agent de război și ca pesticid.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!