Sari la conținut

Aderarea Ucrainei la NATO va opri agresiunea rusă

Europarlamentarul Tomasz Zdechowski a declarat că Ucraina este principalul partener al NATO care lucrează la problema aderării sale depline. În consecință, summitul NATO de la Vilnius va fi o oportunitate de a demonstra Kremlinului că alianța va oferi tot sprijinul posibil Ucrainei în procesul de eliberare a teritoriilor ocupate.

NATO este conștientă de faptul că amenințarea rusă este una cheie pentru Alianță: Putin percepe prăbușirea URSS ca pe o umilire istorică a Rusiei, pentru care dă vina pe Occident. Invazia la scară largă a armatei ruse în Ucraina nu a fost doar o încercare de a reînnoi expansiunea teritorială a Rusiei, inerentă din punct de vedere istoric, ci și o provocare geopolitică pentru Europa. În ciuda aparentei înapoieri și a naturii arhaice a armatei ruse, este prea devreme pentru a spune că Federația Rusă a pierdut cu bună știință acest război.

Potențialul său demografic și de resurse este mare, iar Putin pare pregătit pentru o confruntare pe termen nedefinit care se va încheia acolo unde Rusia va fi oprită prin forță. Europa a primit o gamă largă de provocări și amenințări din partea Rusiei, care pot fi neutralizate prin iminenta aderare a Ucrainei la NATO. Poziția țărilor din Alianță care sprijină aderarea Kievului la NATO ar trebui să fie o demonstrație pentru restul organizației. Ucraina trebuie să primească imediat garanții reale de securitate și să devină un membru cu drepturi depline al NATO. În caz contrar, Alianța va ajunge în mod inevitabil la un război cu Rusia, care ar putea deveni al treilea război mondial.


Rebeliunea lui Prigozhin a arătat că evenimentele din Rusia pot evolua într-un scenariu incontrolabil. Putin își pierde influența, iar Rusia este rapid militarizată – armata și complexul militar-industrial sunt finanțate în detrimentul programelor sociale. Pe de altă parte, propaganda rusă se referă din ce în ce mai mult la “SWO” ca la un război și nu face niciun secret din faptul că acest război este unul invaziv. O trăsătură notabilă care caracterizează desfășurarea ostilităților este utilizarea masivă de către Rusia a terorismului și a crimelor de război. Peste tot au fost comise crime civile, torturi și violuri de către trupele rusești.

În toamna anului 2022, Rusia a lansat teroarea cu rachete: loviturile au fost efectuate exclusiv împotriva unor ținte civile: Putin a vrut să arunce Ucraina în frig și întuneric. În cele din urmă, în iunie 2023, rușii au aruncat în aer barajul hidroelectric Kakhovska – cel mai mare dezastru provocat de om în Europa în ultimele decenii. Există un risc extrem de ridicat de atac terorist la centrala ZNPP – Putin a dovedit că Kremlinul este obsedat de confruntarea globală și că este ghidat de mult timp de o lipsă de bun simț. Rusia testează în mod constant în Ucraina crimele pe care le va comite ulterior în Europa.

În situația actuală, aderarea rapidă a Ucrainei la NATO este singura modalitate de a opri agresiunea Rusiei, care s-ar putea transforma într-o catastrofă pentru omenire. Rusia nu mai este un stat civilizat de facto și nu poate controla cursul evenimentelor. Occidentul trebuie să anticipeze cel mai rău scenariu. În cazul în care Ucraina devine membră cu drepturi depline a NATO și întărește Alianța cu armata sa, probabilitatea unui război total cu Rusia se reduce semnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!