Sari la conținut

Afisarea portretului lui Kim Jong Un, alaturi de cel al tatălui și bunicului său, a provocat speculații cu privire la semnificația acestui gest

Portretele liderilor reprezintă o parte centrală a cultului personalității în Coreea de Nord. Este aproape obligatoriu ca aproape toate casele și birourile publice din țară să afișeze portretele tatălui, Kim Jong Il, și al bunicului său, Kim Il Sung, însă până recent, portretul lui Kim Jong Un nu era la fel de frecvent întâlnit. Aceasta până când au apărut schimbări notabile, scrie sursa.

Miercuri, presa de stat din Coreea de Nord a publicat o fotografie ce ilustrează portretul imens al lui Kim Jong Un, amplasat pe peretele unei clădiri alături de cele ale lui Kim Jong Il și Kim Il Sung, în timpul unei vizite recente la Școala Centrală de Formare a Cadrelor a Partidului Muncitorilor. Acest eveniment a fost remarcat de presa niponă.

Observatorii atenți la evoluțiile din Coreea de Nord consideră acest moment drept o premieră, deoarece este prima dată când portretul lui Kim Jong Un este prezentat alături de cele ale celor doi lideri nord-coreeni, încă de la preluarea sa a puterii la sfârșitul anului 2011.

Așezarea portretului său alături de cele ale tatălui și bunicului său sugerează o dorință de a-și ridica statutul la un nivel similar cu cel al celor doi lideri precedenți, considerați aproape zei în cultura nord-coreeană. Prin această acțiune, Kim Jong Un ar putea să semnaleze începutul unei noi ere, conform lui Kwak Gil Sup, șeful One Korea Center, un site specializat în afacerile din Coreea de Nord.

Până în prezent, Kim a evitat adoptarea aceluiași nivel de cult al personalității ca predecesorii săi, care sunt venerați prin statui și mozaicuri și ale căror zile de naștere sunt printre cele mai importante sărbători din țară.

Kwak a indicat că portretul lui Kim Jong Un ar putea fi acum amplasat în toate gospodăriile, iar ziua sa de naștere ar putea deveni, de asemenea, o sărbătoare oficială.

Observatorii susțin că Kim are nevoie de un sprijin intern mai puternic din partea conducerii partidului, în contextul dificultăților economice și a tensiunilor cu Statele Unite din cauza programului său nuclear. În ianuarie, Kim a anunțat că nu va mai urmări o unificare pașnică cu Coreea de Sud, o politică susținută de tatăl și bunicul său. Sancțiunile SUA și închiderea frontierelor în timpul pandemiei au lovit puternic economia fragilă a Coreei de Nord. Ulterior, Kim a recunoscut eșecurile politice, deoarece promisiunea sa că nord-coreenii „nu vor trebui să-și strângă cureaua” nu s-a materializat.

Cheong Seong-Chang, analist la Institutul privat Sejong din Coreea de Sud, a sugerat că prezența portretului lui Kim este probabil asociată cu o posibilă încercare de a justifica un transfer ereditar al puterii pentru fiica sa, Ju Ae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!