Sari la conținut

Alegătorii din Estonia vor putea vota de anul viitor de pe telefoanele mobile

Alegătorii din Estonia, una dintre cele mai digitalizate țări din Europa, vor putea vota de anul viitor cu ajutorul unei aplicaţii pe telefoanele mobile, informează vineri agenția dpa, citat de Hotnews.

Guvernul de la Tallinn a adoptat joi un proiect de lege în acest sens, care urmează să fie dezbătut în parlament.

Ministrul economiei şi tehnologiei informaţiei, Tiit Riisalo şi-a exprimat speranţa că noua modalitate de votare va fi disponibilă pentru alegerile europarlamentare din iunie 2024. El a afirmat că sunt în curs de realizare aplicaţii speciale pentru sistemele de operare uzuale care urmează să fie stabilite de Comisia Electorală.

„Astfel se va asigura neutralitatea tehnologică. Asta înseamnă că vor fi utilizate doar tehnologiile larg disponibile şi totodată sigure”, a declarat oficialul.

El a susţinut că votul cu telefonul mobil va fi la fel de sigur ca şi votul electronic sau cel tradiţional cu buletine tipărite.

Estonia a introdus votarea online în urmă cu 18 ani

În 2005, Estonia a fost prima ţară europeană care a introdus votarea online, sistem care a rămas în uz de atunci. La alegerile parlamentare din martie, mai mult de jumătate din voturi au fost exprimate digital.

Pe plan internaţional, procedura este controversată în multe ţări din cauza incertitudinilor privind fiabilitatea.

Potrivit Indexului Economiei și Societății Digitale (DESI) realizat de UE, Estonia este una dintre cele mai digitalizate țări din blocul comunitar, ocupând poziția a 7-a în clasament, după Finlanda, Danemarca, Olanda, Suedia, Irlanda și Malta.

România ocupă ultima poziție în clasament, în spatele Bulgariei și a Greciei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!