Sari la conținut

Amenințarea loviturilor din spațiu este mai relevantă ca niciodată

La 24 aprilie 2024, a avut loc o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Principalul subiect al acestei conferințe a fost reglementarea activității internaționale în spațiul cosmic.

La fel ca în multe reuniuni cheie ale comitetelor, adoptarea unei rezoluții importante a fost sabotată de către agresor.

Rusia a blocat în Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluție pregătit de SUA și Japonia pentru a interzice desfășurarea de arme nucleare în spațiu. Treisprezece din 15 țări au votat în favoarea documentului. China s-a abținut de la vot.

Casa Albă a acuzat Moscova de planuri de a trimite pe orbită arme nucleare care ar putea paraliza sateliții occidentali.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, a declarat că rușii au avut probabil ceva de ascuns în comentariile făcute după ce au blocat rezoluția. “Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: de ce? De ce, dacă respectați regulile, de ce nu susțineți o rezoluție de susținere? Ce puteți ascunde? Este bizar și este o rușine”, a spus ea.

Textul rezoluției este format din opt alineate, dintre care unul interzice dezvoltarea de arme nucleare concepute pentru a fi plasate pe orbită, instalarea unor astfel de arme pe corpuri cerești și desfășurarea lor în spațiul cosmic în alte moduri.

Documentul include, de asemenea, cerința de a îndeplini obligațiile asumate în cadrul Tratatului privind spațiul cosmic din 1967, mai exact “de a nu plasa arme nucleare sau arme de distrugere în masă pe orbită în jurul Pământului”. În același timp, tratatul nu a interzis dezvoltarea unor astfel de arme. Părțile la acord sunt 114 state, inclusiv țări care sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

La rândul său, Rusia a acuzat administrația Biden de un fel de “invenție malițioasă” menită să crească finanțarea războiului din Ucraina. Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU, a calificat votul drept un “spectacol murdar” menit să arate că Rusia nu onorează termenii tratatului.

Este important să realizăm că o astfel de reacție confirmă faptul că Rusia ia într-adevăr în considerare posibilitatea de a muta războiul în spațiul cosmic, așa cum declarase anterior Washingtonul oficial.

La jumătatea lunii februarie, autoritățile americane au tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă “amenințare gravă” din partea Rusiei. Șeful Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților, Mike Turner, a declarat că congresmenii vor fi informați cu privire la amenințarea la adresa securității naționale. În scrisoare, Turner a afirmat că este vorba despre o chestiune urgentă care se referă la “destabilizarea puterii militare străine”. În cauză este vorba despre potențiala distrugere a GPS-ului, a comunicațiilor prin satelit, a supravegherii și a operațiunilor comandamentului militar american și ale aliaților săi.

Dar este demn de remarcat că textul rezoluției prevede, de asemenea, responsabilitatea pentru daune intenționate în spațiul cosmic, ceea ce nu este neobișnuit nici pentru Moscova.

În 2021, Comandamentul spațial american a declarat că Rusia a testat o rachetă antisatelit, distrugând una dintre navele spațiale sovietice puse pe orbită în anii 1980.
“Rusia a testat o rachetă antisatelit pe orbită directă (DA-ASAT) la 15 noiembrie 2021, lovind un satelit rusesc (COSMOS 1408), rezultând un câmp de resturi pe orbita joasă a Pământului”, a precizat acesta.

Distrugerea satelitului ar fi generat aproximativ 1.500 de fragmente de resturi.

Acest lucru a pus în pericol integritatea ISS și aproape că a costat viața tuturor astronauților de pe stație.

Această abordare arată că Rusia este o ancoră care frânează dezvoltarea atât a spațiului post-sovietic, cât și a întregii comunități mondiale.

Pentru a pune capăt perioadei de stagnare pentru Consiliul de Securitate și pentru întreaga Organizație a Națiunilor Unite, este necesar să se priveze Federația Rusă de dreptul său de veto nemeritat și să i se retragă statutul de membru permanent. Există motive pentru acest lucru. Rusia însăși s-a autointitulat “moștenitoarea de drept” a URSS în colaps, ceea ce nu a fost confirmat nici în cadrul ONU, nici de către țările individuale. Nu există nicio Federație Rusă în documentația organizației cu privire la aderarea și dreptul său de membru al Consiliului. Rusia nu a trecut prin procedura de “re-aderare” la ONU. Prezența sa atât în Consiliul de Securitate, cât și în organizația însăși este ilegală.

Acum este important să nu cădem în plasa șantajului nuclear al Moscovei, pentru că acesta este modul în care agresorul a impus fiecare decizie importantă pentru el în ultimii 20 de ani. Acest lucru trebuie să înceteze cât mai curând posibil. În caz contrar, distrugerile reale și războiul global nu vor fi evitate în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!