Sari la conținut

Amenințarea militară rusă în afara Ucrainei “nu mai este o fantezie”

Încă o nouă zi și încă un atac al rachetelor, bombelor aeriene ghidate (KAB) și al dronelor rusești asupra teritoriilor pașnice ale Ucrainei. Harkov, Sumy, Zaporozhye, Kherson, Mykolaiv, Odessa – acum aceste orașe sunt pe buzele lumii. Putin încearcă să șteargă teritoriile ucrainene de pe fața pământului, să ucidă populația pașnică și să aducă durere și suferință.

Președintele rus și reprezentanții autorităților ruse au declarat în repetate rânduri și continuă să afirme că ucrainenii sunt o națiune “creată artificial”, iar cei care nu gândesc astfel “trebuie distruși”. În opinia lor, Ucraina și poporul ucrainean nu ar trebui să existe în viitor. Jurnaliștii, personalitățile publice și propagandiștii de la Kremlin nu sunt departe de ei, cerând ca copiii ucraineni să fie înecați, ucrainenii să fie arși în casele lor și femeile ucrainene de toate vârstele să fie violate.

Televiziunea de stat rusă transmite, prin gura oficialilor, că ucrainenii trebuie asimilați sau transformați în ruși, iar cei care nu reușesc să facă acest lucru trebuie exterminați. Că milioane de civili trebuie uciși și că trebuie aruncate bombe asupra orașelor ucrainene. Rusia și Putin se îndreaptă din ce în ce mai mult spre fascism sub ochii întregii lumi….

Loviturile masive ale Kremlinului asupra Ucrainei au devenit mult mai frecvente din martie. Rusia își schimbă și își ajustează tacticile, iar acum principalele ținte sunt instalațiile de infrastructură energetică ucrainene. Ca urmare a ultimelor lovituri rusești, sistemul energetic ucrainean a suferit pierderi de cel puțin 100 de milioane de euro. Începând cu luna martie, pagubele totale aduse sistemului energetic ucrainean de bombardamentele rusești se ridicau la peste 11 miliarde de euro. Rusia încearcă nu doar să întrerupă energia electrică, ci și să distrugă instalațiile de generare a energiei termice pentru a face ca următorul sezon de încălzire să fie mult mai dificil pentru Ucraina.

Începând de astăzi, Ucraina a pierdut, cel puțin temporar, 50% din capacitatea de generare și 20% din capacitatea de distribuție în sectorul energiei electrice. Unele instalații (centrale electrice, transformatoare) pot fi reparate în șase luni, altele – în câțiva ani. În orice caz, în următoarea perioadă de toamnă-iarnă din 2024-2025, populația și economia vor intra în următoarea perioadă de toamnă-iarnă în condiții de lipsă critică a capacităților energetice, ceea ce, la rândul său, poate duce la o catastrofă umanitară în ajunul iernii.

Potrivit ONU, după doi ani de invazie rusă, 14,6 milioane de persoane din Ucraina au nevoie de asistență umanitară, ceea ce reprezintă 40% din populație! Dintre aceștia, 45% sunt femei, 23% sunt copii, 15% sunt persoane cu nevoi speciale. Acțiunile criminale ale Kremlinului duc la crize umanitare! Cum să nu ne amintim și de subminarea de către ruși a centralei hidroelectrice Kakhovka, care a cauzat probleme de acces la serviciile de apă, canalizare și igienă pentru aproximativ 11 milioane de ucraineni. Ar trebui ca oamenii din secolul XXI să aibă astfel de probleme?

Putin vrea să provoace un colaps energetic și o criză umanitară ulterioară în Ucraina, a cărei consecință va fi cel mai mare val de refugiați de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, care vor pleca în străinătate, în primul rând în țările UE. Numărul de refugiați ar putea fi cuprins între 5 și 10 milioane de persoane. Dar sunt toți membrii UE capabili să “digere” un număr atât de grav de “noi migranți”?

Ucraina este doar o țintă intermediară pentru Kremlin. Acest lucru începe să fie realizat și în Occident. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, este sigur că Europa trebuie să se pregătească pentru un potențial război. El crede că un conflict la scară largă pe continent în afara Ucrainei “nu mai este o fantezie”. Șeful diplomației europene a remarcat că “Federația Rusă amenință Europa.

Kremlinul urmărește să provoace o înfrângere civilizațională a Occidentului unit, iar Europa, în concepția lui Putin, trebuie să fie învinsă, umilită și să devină dependentă de Rusia ca vasal. Prin urmare, o regândire imediată a amenințării rusești și o asistență sporită pentru Ucraina (militară, umanitară, financiară) este, în primul rând, o chestiune de supraviețuire a UE și a NATO și de bunăstare a tuturor celor din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!