Amnesty International a cerut duminică Emiratelor Arabe Unite, care vor găzdui anul acesta cea de-a 28-a Conferinţă a ONU privind schimbările climatice (COP28), să elibereze zeci de cetăţeni ai Emiratelor „închişi pe nedrept” în urma unui proces colectiv.
Într-un comunicat ce marchează 10 ani de la sfârşitul acestui proces şi cu câteva luni înainte de COP28 prevăzută să aibă loc la sfârşitul anului, ONG-ul a avertizat că acest eveniment riscă să fie „marcat de represiune” dacă aceşti deţinuţi nu vor fi eliberaţi imediat, transmit AFP și Agerpres.
Emiratele sunt „sub focul actualităţii internaţionale pentru că ele vor găzdui în curând COP28”, a declarat Heba Morayef, directoarea Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Cu toate acestea, „guvernul lor nu a eliberat pe niciunul dintre cei 60 de membri ai societăţii civile din Emirate întemniţaţi în mod injust, în urma unui proces colectiv din 2013, în condiţiile în care 51 dintre ei şi-au ispăşit pedepsele”, a denunţat ea.
Acest proces a avut loc în urma unui val de arestări şi urmăriri declanşat în 2012 şi care a dus la trimiterea în justiţie a 94 de opozanţi, printre care militanţi, avocaţi, studenţi şi profesori.
La finalul procesului cu uşile închise, pe 2 iulie 2013, au fost condamnate 69 de persoane pentru legăturile cu organizaţia Fraţii Musulmani, considerată de ţările din Golf „grup terorist”.
Dintre aceste persoane, 60 se află în continuare în detenţie, iar 51 şi-au ispăşit pedepsele însă sunt menţinute în detenţie.
În luna mai, peste 40 de organizaţii de apărare a drepturilor omului au cerut într-o petiţie eliberarea imediată a celor 60 de deţinuţi.
În aceeaşi lună, un cetăţean al Emiratelor, condamnat în contumacie la 15 ani de închisoare în cadrul aceluiaşi proces, a fost extrădat din Iordania spre această ţară din Golf.