Sari la conținut

ANALIZĂ Cum s-a antepronunțat Guvernul României în cazul Roșia Montana si a dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources

​România a câștigat litigiul în dosarul Roșia Montană, dar și Gabriel Resources a avut de câștigat, la acest lucru contribuind din plin Guvernul Ciolacu. În urma declarațiilor pe care mai mulți oficiali ai Guvernului, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, le-au oferit presei, prețul acțiunilor Gabriel Resources s-au dublat pe bursă. HotNews.ro încă de acum o lună a precizat că este total neobișnuitca niște reprezentanți ai Guvernului să anticipeze – după ce inițial informația a fost dată în presă „pe surse” – că statul va pierde un proces, înainte ca tribunalul să pronunțe sentința, și că va trebui să plătească daune de miliarde de dolari către o companie privată.

La scurt timp după această antepronunțare, acțiunile companiei miniere au început să crească masiv.

Uriașa manipulare din cazul Roșia Montana

De pe 31 ianuarie și până pe 7 martie, când acțiunile au fost oprite de la tranzacționare, Gabriel Resources a câștigat pe bursa de la Toronto nefăcând nimic, doar profitând de declarațiile politicienilor români. Pe 31 ianuarie, valoarea unei acțiuni era 0,45 dolari canadieni. Până pe 7 martie au tot crescut până la 0,87 dolari canadieni, valoarea de piață a companiei ajungând la 897,64 milioane dolari canadieni (aprox. 663 milioane dolari americani).

Pe data de 31 ianuarie, a apărut pe surse știrea că România pierde procesul cu Gabriel Resources, că instanța de la Washington se va pronunța pe 10 februarie, și că ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari.

Până a doua zi, pe 1 februarie, știrea se rostogolește în presă și încep membrii Guvernului, dar și politicienii din partidele de opoziție, să iasă cu declarații. Toate declarațiile erau construite pe ideea că România a pierdut.

Marcel Ciolacu chiar s-a victimizat spunând că s-a obișnuit ca notele de plată să-i vină lui “pentru toate tâmpeniile făcute de alții”.

Subiectul a generat ample dezbateri televizate, în care s-a aruncat cu acuzații grave de la Putere la Opoziție și invers.

Toată tevatura s-a oprit brusc pe 10 februarie, când, surpriză, nu a apărut nicio sentință de la Tribunalul de arbitraj de la Washington (ICSID). De altfel, era și greu să se pronunțe pe 10 februarie, în condițiile în care era o zi de sâmbătă, însă acest aspect nu a ridicat niciun semn de întrebare nimănui.

Pe 6 martie apare o altă știre pe surse care arăta că Tribunalul de arbitraj se va pronunța pe 8 martie. Imediat, membrii Guvernului au reînceput să vorbească despre cum va pierde România procesul cu Gabriel Resources. Marcel Ciolacu a pomenit chiar și despre un referendum privind reluarea exploatării de la Roșia Montana.

A fost suficientă o singură zi pentru încă o creștere a prețului acțiunilor care stagna de vreo două săptămâni. De pe 6 martie până pe 7 martie, când au fost oprite de la tranzacționare, prețul acțiunilor a crescut de la 0,80 dolari canadieni la 0,87 dolari canadieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!