Sari la conținut

ANALIZĂ: Utilizarea activelor rusești înghețate pentru ajutarea Ucrainei – O soluție atrăgătoare, dar dificil de implementat

Problema utilizării activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina este pe agenda miniștrilor de finanțe ai G7. Ideea confiscării acestor fonduri pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de război, pare atractivă, dar implementarea este complexă. Statele Unite și Europa discută acum utilizarea dobânzilor generate de aceste active, deși inițial s-a propus confiscarea completă.

Active Înghețate și Valoarea Lor

Uniunea Europeană și G7 au înghețat aproximativ 300 de miliarde de euro în active deținute de banca centrală a Rusiei și au sechestrat bunuri private ale persoanelor asociate cu guvernul rus. Estimările Institutului de Idei Legislative sugerează că suma totală înghețată ar putea fi de 397 de miliarde de dolari. Banca Mondială estimează costul reconstrucției Ucrainei la peste 486 de miliarde de dolari.

Distribuția și Controlul Fondurilor

Majoritatea fondurilor se află în Uniunea Europeană, cu 185 de miliarde de euro înghețate de Euroclear, un depozitar de fonduri internaționale din Belgia. Restul sumelor sunt împărțite între Statele Unite, Japonia, Regatul Unit, Austria și Elveția.

Obstacole Juridice și Geopolitice

Confiscarea fondurilor se lovește de principiul „imunității de executare”, care împiedică confiscarea activelor unui stat de către un alt stat. De asemenea, dreptul la proprietate privată blochează teoretic confiscarea activelor deținute de persoane fizice. Precedentele de redistribuire a activelor înghețate către state victime sunt rare și controversate.

Cazuri Anterioare și Riscuri

Kuweitul a beneficiat de bani irakieni după invazia din 1990, iar SUA au înghețat activele Băncii Centrale a Afganistanului pentru a sprijini populația afgană. Totuși, astfel de măsuri sunt rare și riscante. Confiscarea activelor rusești ar putea crea un precedent periculos în dreptul internațional și ar putea afecta investițiile din țări terțe, cum ar fi China. Rusia amenință cu represalii, iar președintele Vladimir Putin a autorizat deja confiscarea activelor occidentale din Rusia.

Progrese și Acorduri

UE a confirmat confiscarea dobânzilor din activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina, generând între 2,5 și 3 miliarde de euro pe an. SUA presează G7 pentru un împrumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari, garantat de dobânzile viitoare ale activelor înghețate. Însă liderii europeni rămân divizați și invocă dificultăți tehnice și riscuri împărțite.

Concluzii

În ciuda atractivității ideii, confiscarea și utilizarea activelor rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina se confruntă cu provocări juridice și geopolitice semnificative. Detalii tehnice și acorduri politice trebuie clarificate înainte de a se ajunge la o soluție viabilă și sustenabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!