Sari la conținut

Angajații Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din subordine vor avea salariile mărite

Angajații Ministerului Finanțelor și a instituțiilor din subordine, precum ANAF sau Vama vor avea salariile mărite, conform unei Ordonanțe de urgență publicată în Monitorul Oficial, potrivit sursei.

Practic, actul normativ prevede eliminarea inechităților, discriminărilor și/sau discrepanțelor de ordin salarial în sistemul finanțelor publice.

Cu cât vor crește va depinde de un ordin pe care trebuie să-l emită ministrul Finanțelor, deoarece este vorba despre luarea în considerare a hotărârilor judecătorești.

Reamintim că angajații din instituție a protestat în această vară din acest motiv. Ei spuneau că au ajuns să fie salariații bugetari cu cele mai mici venituri. Chiar s-a ajuns ca în interiorul ministerului, două persoane care fac aceeași muncă, grad și gradație să aibă salarii diferite, de la o localitate la alta.

Verificări la instituțiile care au depășiri de costuri de peste 20%

Ministerul Finanțelor va avea o structură de specialitate pentru monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară, precum și a altor date și informații, conform unui proiect al instituției.

Monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară și alte date și informații gestionate de Ministerul Finanțelor la ordonatorii de credite se va realiza începând cu data de 1 iulie 2024.

Structura nou înființată, ori de câte ori constată depășiri cu peste 20% față de costul mediu al achizițiilor de produse/servicii/echipamente și/sau execuție de lucrări sau costul mediu al cheltuielilor curente și de capital aferente unor instituții publice similare, după caz, sesizează structura de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

Aceasta va emite anual Rapoarte privind Monitorizarea Indicatorilor de Performanță pe care le va prezinta Guvernului României pentru analiză și aprobare.

Prima dată va fi un proiect pilot pe o perioadă de 3 ani pentru domeniile educație, sănătate, asistență și protecție socială precum și pentru autoritățile și instituțiile de subordonare locală.

Amenzi pentru cei care nu se conformează

Dacă reprezentantul legal al entității verificate refuză să pună la dispoziția personalului structurii de inspecție economico-financiară din cadrul Ministerului Finanțelor și a structurilor teritoriale de inspecție economico-financiară din subordinea Agenției Naționale de Administrare Fiscală documentele solicitate cu ocazia controlului va fi sancționat cu amendă contravențională de la 500 lei la 2.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!