Cel mai recent pachet de sancțiuni al UE vizează sectoare economice esențiale ale Rusiei, inclusiv flota rusă de petroliere „din umbră”. Uniunea Europeană a convenit asupra acestui pachet săptămâna trecută, conform sursei.
Acordat săptămâna trecută, cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei a intrat în vigoare luni, 24 februarie. Potrivit comunicatului de presă al Comisiei Europene (CE), acest nou pachet include atât măsuri restrictive economice sectoriale, cât și sancțiuni individuale.
Restricțiile impuse de Uniunea Europeană vizează în principal sectoarele energetic, transporturi, infrastructură, comerț și servicii financiare. Printre altele, sancțiunile afectează 74 de nave care fac parte din așa-numita flotă rusă „din umbră” de petroliere, folosită pentru exportul maritim de țiței și produse petroliere rusești. Astfel, numărul total al navelor din această flotă vizate de sancțiunile UE a ajuns la 153.
În plus, pachetul de sancțiuni vizează și entitățile implicate în exportul de petrol și produse petroliere rusești prin aceste petroliere „din umbră”. Oficialii de la Bruxelles subliniază că, pe lângă faptul că evită sancțiunile impuse, aceste nave prezintă un risc ridicat din cauza stării lor tehnice precare.
Sub restricțiile de export intră și 53 de companii implicate în complexul militar-industrial al Rusiei sau care ajută Moscova să evite sancțiunile occidentale, inclusiv entități legate de piața criptomonedelor.
Restricții suplimentare privind importul de aluminiu și bunuri cu dublă utilizare
Pe lângă restricțiile existente asupra importului de produse din aluminiu din Rusia, acest nou pachet interzice și importul de aluminiu primar rusesc. Totuși, pentru a asigura o tranziție lină pentru companii, s-a introdus un mecanism de cote care permite importul a 275.000 de tone – adică 80% din importul UE din 2024 – pe o perioadă de 12 luni.
De asemenea, s-a extins interdicția asupra exportului de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, incluzând precursori chimici folosiți de Moscova pentru fabricarea armelor chimice, încălcând Convenția privind interzicerea armelor chimice.
Pachetul de sancțiuni interzice și exportul către Rusia al software-ului pentru mașini-unelte cu comandă numerică, utilizat pe scară largă în producția de armament, precum și al controlerelor pentru jocuri video, pe care armata rusă le folosește pentru a opera drone kamikaze.
În plus, exportul de minereuri și compuși ai cromului către Rusia a fost interzis, deoarece acestea sunt esențiale pentru industria sa militară. S-au introdus și restricții suplimentare asupra exportului de diverse bunuri industriale, inclusiv minerale, substanțe chimice, oțel, materiale din sticlă și artificii, care pot avea utilizări militare.
De asemenea, noul pachet de sancțiuni extinde interdicția asupra furnizării de bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor rusești de exploatare a gazelor naturale lichefiate (GNL), incluzând acum și proiectele de extracție a țițeiului din Rusia.
În cadrul acestui pachet, UE a aprobat și o listă suplimentară de 83 de entități, inclusiv 48 de persoane și 35 de organizații, considerate responsabile pentru susținerea complexului militar rus sau pentru eludarea sancțiunilor anterioare impuse Rusiei.
Acest pachet fusese convenit încă de săptămâna trecută, dar Bruxelles-ul a decis ca intrarea sa în vigoare să coincidă cu a treia aniversare a invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Anterior, cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei fusese adoptat în decembrie 2024.
Imagine: ilustrativă, sursa