Sari la conținut

Antony Blinken face o vizită neașteptată la Kiev

Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a sosit marți dimineață în Kiev pentru o vizită neanunțată, având scopul de a calma preocupările ucrainenilor cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite și de a promite furnizarea de armament într-un moment în care Rusia desfășoară o ofensivă în regiunea Harkov, potrivit AFP, citat de Agerpres, scrie sursa.

Blinken, care efectuează a patra sa vizită la Kiev începând din februarie 2022, a călătorit cu trenul de noapte din Polonia și urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform unui jurnalist AFP care îl însoțește.

Această vizită, anunțată în ultimul moment, vine în contextul votului Congresului american pentru deblocarea unui pachet financiar masiv de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, amânat de mai multe luni din cauza problemelor politice interne ale SUA, mai ales într-un an electoral.

De atunci, Statele Unite au furnizat aproximativ 1,4 miliarde de dolari în asistență militară, inclusiv sisteme antiaeriene Patriot și NASAMS, vitale pentru Ucraina în fața Rusiei, precum și muniții pentru artilerie. Se așteaptă ca fluxul de asistență să continue rapid, pe măsură ce Washingtonul încearcă să recupereze timpul pierdut în timpul dezbaterilor din Congres referitoare la ajutorul acordat Ucrainei.

“Scopul principal al acestei călătorii este să transmită un semnal puternic pentru a liniști ucrainenii care se confruntă cu o situație dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul estic, cât și din cauza extinderii atacurilor rusești în regiunea Harkov”, a declarat un înalt oficial american, sub protecția anonimatului.

Antony Blinken are în vedere, în special, detalierea modului în care sprijinul american va fi implementat pentru a consolida apărarea Ucrainei și pentru a permite recâștigarea inițiativei pe câmpul de luptă.

Ultima vizită a unui oficial american de rang înalt în Ucraina a avut loc în martie, când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, a vizitat Kievul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!