Sari la conținut

Aproximativ 50.000 de oameni au protestat în Tbilisi împotriva proiectului de lege privind „agenții străini”, considerat a fi inspirat de o legislație similară din Rusia, folosită pentru a reprima opoziția.

Manifestanții au mărșăluit pașnic prin oraș, fluturând steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene, semnificând dorința țării de a adera la valorile și normele europene. Ei și-au exprimat determinarea de a-și proteja viitorul european și de a se opune adoptării unei legi care ar putea submina aspirațiile europene ale Georgiei.

Protestele împotriva acestui proiect de lege au început la începutul lunii aprilie și au continuat să mobilizeze zeci de mii de persoane. Textul de lege propus ar impune organizațiilor neguvernamentale și mass-mediei care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca „organizații care urmăresc interesele unei puteri străine”.

În ciuda opoziției din partea unui segment semnificativ al populației și a criticilor venite din partea comunității internaționale, guvernul georgian susține că acest proiect de lege este destinat să asigure transparența în finanțarea organizațiilor. Cu toate acestea, opoziția și mulți observatori văd acest proiect de lege ca o amenințare la adresa democrației și a aspirațiilor europene ale Georgiei.

În fața presiunii și a protestelor masive, premierul georgian Irakli Kobakhidze a sugerat că guvernul ar fi dispus să facă unele concesii minore în privința proiectului de lege pentru a se împăca cu partenerii occidentali. Cu toate acestea, grupurile de opoziție au chemat la un nou val de proteste, iar criza politică continuă să divizeze societatea georgiană.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!