Sari la conținut

Argentina cere arestarea ministrului iranian suspectat de atentatul terorist de la Amia

Guvernul argentinian a cerut marţi Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări evreieşti Amia de la Buenos Aires în 1994, şi care efectuează în prezent un turneu în aceste două ţări, relatează agenția AFP, citată de Agerpres, conform sursei.

„Argentina cere arestarea internaţională a responsabililor pentru atentatul cu bombă din 1994 asupra Amia, care a provocat moartea a 85 de persoane, şi care continuă să deţină posturi de putere cu deplină impunitate”, a informat Ministerul de Externe argentinian într-un comunicat.

„Unul dintre ei este Ahmad Vahidi, căutat de justiţia argentiniană ca unul dintre responsabilii de acest atentat de la Amia. Acest individ este în prezent ministru de interne al Republicii islamice Iran şi face parte dintr-o delegaţie guvernamentală care se deplasează în aceste zile în Pakistan şi Sri Lanka”, adăugă textul citat.

„Argentina a cerut arestarea sa guvernelor din Pakistan şi Sri Lanka în conformitate cu mecanismele prevăzute de Interpol”, a precizat ministerul. Atentatul terorist comis în 1994 cu o mașină-capcană este cel mai sângeros din istoria Argentinei.

Cine este Ahmad Vahidi, suspectat de Argentina de terorism

Generalul Vahidi este ministru de interne din 2021, după ce anterior a fost ministru al apărării. La momentul atentatului de la Buenos Aires, el conducea Forţa al-Quds, unitatea însărcinată cu operaţiuni secrete în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian.

Atentatul de la Amia, de pe 18 iulie 1994, a fost atribuit de justiţia argentiniană şi de Israel regimului iranian şi mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Iranul a negat orice implicare şi a refuzat mereu ca opt foşti responsabili inculpaţi de justiţia argentiniană, între care generalul Vahidi şi fostul preşedinte Ali Rasfanjani, să fie interogaţi.

Argentina are cea mai mare comunitate evreiască din America Latină, care numără circa 300.000 de membri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!