Sari la conținut

Argentinienii merg duminică la vot, într-un posibil thriller electoral prezidenţial în care se confruntă peronistul Massa şi libertarianul Milei

Argentinienii merg duminică la urne, într-un al doilea tur de scrutin prezidențial cu un echilibru delicat, alegătorii cautând o soluţie la inflaţia cu trei cifre şi creşterea sărăciei la doi candidaţi cu viziuni contradictorii pentru viitorul ţării, peronistul Sergio Massa şi libertarianul Javier Milei.

În alegeri, ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa, se confruntă cu libertarianul outsider Javier Milei, notează Reuters, citată de News.ro.

Massa oferă continuitate, dar a fost la conducere în timpul celei mai grave crize economice din ultimele două decenii.

Milei promite o terapie de şoc economic, de la închiderea băncii centrale până la renunţarea la peso.

Cu mulţi alegători neconvinşi de niciunul dintre ei, unii au caracterizat votul drept o alegere „a răului mai mic”: teama de dureroasa terapie economică a lui Milei sau furia faţă de Massa din cauza crizei economice.

Mulţi argentinieni spun că nu vor vota deloc.

Oricine va câştiga, va zgudui peisajul politic al Argentinei, foaia de parcurs economică, comerţul cu cereale, litiu şi hidrocarburi şi legăturile sale globale cu parteneri precum China, Statele Unite şi Brazilia.

„Alegerile vor marca o ruptură profundă în sistemul de reprezentare politică din Argentina. Cred că toate forţele politice aşa cum le-am cunoscut vor fi transformate”, a declarat Julio Burdman, directorul firmei de consultanţă Observatorio Electoral.

Cursă strânsă şi incertă

Povestea cursei electorale a fost ascensiunea şocantă a economistului în vârstă de 53 de ani şi fost expert tv Javier Milei, condusă de dezamăgirea argentininilor faţă de partidele politice tradiţionale, atât de stânga, cât şi de dreapta.

Milei are un uşor avantaj în sondajele de opinie, dar majoritatea arată o cursă strânsă şi incertă.

Sergio Massa, în vârstă de 51 de ani, un negociator politic cu experienţă, a recuperat voturile prin reduceri de taxe şi campanii care evidenţiază planurile radicale ale lui Milei de a reduce cheltuielile statului.

„Îl voi vota pe Massa pentru că el este singura opţiune pentru noi de a continua să trăim într-o ţară democratică şi în care drepturile noastre sunt respectate”, a spus Matias Kawior, 22 de ani, student la Buenos Aires.

Milei, care la mitinguri obişnuia să poarte un fierăstrău cu lanţ ca simbol al tăierilor planificate, este în favoarea privatizării firmelor de stat şi a schimbărilor în sănătate şi educaţie.

În ultimele săptămâni, el a abandonat fierăstrăul cu lanţ, deoarece a încercat să-şi modereze imaginea şi să atragă alegătorii centrişti.

Susţinătorii săi de bază consideră că el este singurul candidat capabil să detroneze „casta” politică, aşa cum îi numeşte Milei pe politicienii de masă, şi să pună capăt anilor de criză care a afectat a doua mare economie a Americii de Sud.

„Nu poţi vota pentru actualul guvern în aceste condiţii şi un vot alb doar îl va favoriza. Milei este singura opţiune viabilă pentru ca noi să nu ajungem în mizerie”, a spus Santiago Neria, un contabil în vârstă de 34 de ani.

Provocările noului președinte

În primul tur de scrutin din octombrie, Massa a câştigat 36,7% din voturi, faţă de aproximativ 30% pentru Milei.

De atunci, libertarianul a câştigat sprijinul public de la Patricia Bullrich, clasată pe locul trei, deşi nu este deloc sigur că toate voturile ei se vor transfera către el.

Cine va câştiga preşedinţia va trebui să se ocupe de cuferele goale ale guvernului şi ale băncii centrale, un program de datorii de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internaţional, inflaţia de aproape 150% şi o serie ameţitoare de controale de capital.

https://38eeb545a6482a6ca04e84eabc2a079f.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

În plus, noul Congres, decis la votul din octombrie, va fi foarte fragmentat, niciun bloc nu va avea o majoritate.

Eventualul câştigător va trebui să obţină sprijinul altor facţiuni pentru a promova legislaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!