Sari la conținut

Armata rusă a distrus primul HIMARS primit de Ucraina din partea SUA

Înregistrarea video cu distrugerea a ceea ce pare a fi destul de sigur un sistem HIMARS a apărut marți noaptea pe canalele de Telegram rusești, fiind redistribuită apoi pe Twitter de bloggerii militari ai Rusiei și alte surse pro-Kremlin, potrivit sursei.

Agenția Forbes consideră imaginile suficient de convingătoare pentru a concluziona că „după doi ani de încercări, Rusia a distrus în sfârșit un HIMARS”.

David Axe, unul dintre analiștii militari ai Forbes, notează că imaginile sugerează că o dronă de supraveghere rusească ar fi depistat sistemul HIMARS și vehiculele sale de sprijin lângă liziera unei păduri de lângă Nykanorivka, o localitate din regiunea Donețk aflată la aproximativ 40 de kilometri de linia frontului.

În înregistrarea filmată din dronă se poate vedea cum o rachetă, posibil una Iskander lansată de la sol, pare să cadă în imediata apropiere a sistemului HIMARS, explozia ducând la detonarea uneia dintre rachetele sale M30/31.

Forbes notează că din înregistrare nu este clar dacă echipajul lansatorului multiplu de rachete a fost ucis în urma loviturii sau de ce acesta era expus pe front în plină zi.

Însă o înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene pe 21 februarie a arătat cum zeci de soldați ruși au fost uciși pe timp de zi în lovituri cu lansatoare HIMARS în în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în Rezervația Naturală Nisipurile Oleșki, unde armata rusă ar fi creat un poligon de instrucție.

„Oricare ar fi situația, este o pierderea grea pentru armata ucraineană – într-o victorie rară de contrabaterie pentru armata rusă care în mare parte a eșuat în a contracara HIMARS-urile produse de americani. S-ar părea că o combinație între o dronă de recunoaștere cu rază lungă și o baterie Iskander care a acționat rapid a reușit în cele din urmă să vină de hac Brigăzii 27 a Ucrainei”, conchide David Axe pentru Forbes.

Armata rusă a încercat timp de aproape doi ani să distrugă un sistem HIMARS

Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov anunța pe 23 iunie 2022 că primele lansatoare multiple HIMARS promise de Washington forțelor Kievului au ajuns în Ucraina, afirmând atunci că „vara va fi una fierbinte pentru ocupanții ruși”.

„Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”, declara la momentul respectiv Reznikov, între timp înlocuit din funcție cu Rustem Umerov.

Cuvintele lui Reznikov aveau să se dovedească profetice în condițiile în care armata ucraineană a reușit numeroase lovituri sângeroase împotriva rușilor cu aceste lansatoare multiple de rachete primite din partea SUA.

Una dintre țintele predilecte ale sistemelor HIMARS a fost podul Antonovskyi de peste Nipru, cel care asigura aprovizionarea trupelor rusești de pe malul de vest al râului, în regiunea Herson. Armata ucraineană a lovit în mod repetat acest nod crucial pentru forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina, scoțându-l din uz de mai multe ori.

În cele din urmă armata rusă a decis pe 9 noiembrie 2022 să abandoneze malul de vest al Niprului, și odată cu el sediul administrativ al regiunii Herson, aruncând în aer podul în timpul retragerii sale.

De-a lungul lunilor ministerul apărării de la Moscova a revendicat distrugerea a numeroase lansatoare de rachete HIMARS, fără să prezinte însă imagini sau alte dovezi concludente care să arate acest lucru. Situația a fost pe larg ridiculizată pe rețelele de socializare, inclusiv bloggerii militari ai Rusiei părând stânjeniți de afirmațiile fantasmagorice făcute de conducerea militară de la Moscova.

De exemplu, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu anunța pe 2 august 2022 că forțele armate ruse au distrus nu mai puțin de 6 sisteme HIMARS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!