Sari la conținut

Aruncarea în aer a centralei nucleare din Zaporizhzhya: O catastrofă care se apropie.

La 22 iunie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Federația Rusă este pregătită să comită un alt atac terorist pe teritoriul ucrainean – să arunce în aer centrala nucleară Zaporizhzhya. Acest eveniment va fi un indicator al înapoierii lui Vladimir Putin, precum și al lipsei de caracter al ONU și al AIEA, care au permis acest lucru. Mai multe despre acest lucru mai târziu în articol.

Merită să începem analiza crizei de la centrala nucleară Zaporizhzhya din momentul capturării acesteia. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, împreună cu orașul-satelit Energodar, au intrat sub controlul armatei ruse în timpul operațiunilor militare din 3-4 martie 2022.

În a doua zi a invaziei, Energoatom, care operează centrala, a închis două dintre cele șase unități de operare din motive de securitate. Ulterior, unitățile energetice au fost scoase în mod repetat din funcțiune pe fondul luptelor și al deteriorării liniilor electrice de înaltă tensiune. La 11 septembrie, centrala ZNPP a fost închisă complet.

La jumătatea lunii martie 2023, toate cele șase reactoare ale centralei sunt încă oprite, astfel încât ZNPP nu produce energie electrică. Cu toate acestea, două reactoare sunt în modul “oprire la cald”, furnizând abur și căldură centralei și orașului Energodar din apropiere.

Iar această situație este acum exploatată de Rusia, începând șantajul nuclear.

Ocupanții ruși au minat perimetrul centralei nucleare Zaporizhzhya. În plus, potrivit lui Kirill Budanov, șeful Departamentului de securitate de stat al Ministerului ucrainean al Apărării, ocupanții ruși au minat suplimentar iazul de răcire al centralei la 20 iunie.

În cazul în care militarii ruși realizează o explozie și pun sistemul de răcire în afara funcțiunii, centrala s-ar putea confrunta cu probleme semnificative.

În cazul în care armata rusă ar efectua o explozie a sistemului de răcire al centralei, aceasta ar putea cauza probleme semnificative, deoarece bombardarea centralei de la Kakhovska a distrus anterior accesul normal la apă pentru răcitoarele de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Ce consecințe așteaptă Ucraina dacă agresorul decide să pună în aplicare această idee nebunească?

Potrivit calculelor, consecințele accidentului de la Zaporizhzhya pot fi de zece ori mai grave decât cele de la Chornobyl din 1986. După catastrofa provocată de om la ZNPP, se va forma o zonă de excludere de 30 de mii de kilometri pătrați. În special, aproape întreaga regiune Zaporizhzhya va deveni improprie pentru viața umană și agricultură. În plus, oamenii vor fi evacuați în mod obligatoriu din Melitopol, Energodar, Zaporizhzhya, Nikopol și Kryvyy Rih.

Zona potențial contaminată va fi de aproximativ 2 milioane de kilometri pătrați, iar gradul de contaminare a altor zone din Ucraina și Europa, Rusia și Belarus va depinde de direcția vântului.

Doar Uzhgorod, Lviv și o parte din regiunea Volyn vor rămâne relativ curate și neafectate. De asemenea, merită să ținem cont de faptul că zeci de mii de ucraineni vor muri la scurt timp după explozia de la centrala nucleară. Și va fi nevoie de mai mult de un milion de oameni pentru a elimina accidentul.

Având în vedere consecințele, reacția comunității mondiale trebuie să fie imediată. Ea există, dar merită să recunoaștem că nu este suficientă. În septembrie 2022, reprezentanți ai AIEA au venit să inspecteze situl. Și, știind foarte bine că pe locul centralei nucleare se aflau oameni înarmați, echipamente și explozibili, rezultatul misiunii a fost simplu. AIEA a cerut “măsuri specifice” pentru a “proteja situl și altele similare împotriva oricărui acces neautorizat”.
situl și altele similare împotriva oricărei operațiuni militare.

Reacția Consiliului de Securitate al ONU este de prisos să spunem că lipsește. De mai bine de un an, consiliul nu a reușit să formuleze o rezoluție care să asigure o protecție reală din partea organizației pentru astfel de instalații, ceea ce a dus deja la catastrofa hidroenergetică de la Kakhovskaya. Până în prezent, comisia nu are o poziție unitară în această problemă.

Și ce contribuie la acest lucru? Desigur, prezența în Consiliul de Securitate al ONU a unei țări care încalcă în mod regulat statutul ONU și toate normele dreptului internațional – Federația Rusă. O nouă reuniune a Consiliului, convocată de Albania și SUA, este anunțată pentru 23 iunie. Subiectul este tocmai șantajul țării teroriste. Iar ultima speranță a Ucrainei este determinarea comunității mondiale.

La urma urmei, Kremlinul trebuie să arate acum că și pentru amenințări vor exista consecințe, și nu doar condamnări, ci măsuri reale. Pentru că, în această situație, nu este vorba de pierderi financiare sau de reputație. Este vorba de protejarea vieților a milioane de oameni. Și nu este loc pentru tergiversare și pentru frica de agresor. La urma urmei, dacă păstrăm tăcerea acum, Rusia va lovi cu impunitate absolută sediul ONU sau o altă instalație energetică sau un monument cultural de mare importanță pentru comunitatea internațională. Iar acest lucru nu poate fi permis să se întâmple.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!