Sari la conținut

ASF va putea păstra posturile vacante: Ministerul Finanțelor aduce o excepție prin proiectul OUG Alexandra Popescu • StiriFinanciare.ro

În contextul în care anul trecut Guvernul a adoptat Legea creșterilor de taxe (L296/2023), care a inclus și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, un nou proiect de Ordonanță de Urgență vine să schimbe regulile pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, conform acestui proiect de OUG, ASF este exceptată de la anumite prevederi, având practic posibilitatea să păstreze posturile vacante, ceea ce presupune că se vor face angajări.

Proiectul de OUG mai are și alte implicații importante. Conform notei de fundamentare, la nivelul ASF există în prezent 66 de funcții de conducere, reprezentând aproximativ 12% din numărul total de 545 de posturi aprobate.

În luna noiembrie a anului trecut, ca un prim pas în implementarea Legii 296/2023, au fost desființate 52 de posturi, dintre care 48 de funcții de execuție și 4 funcții de conducere.

Pe lângă aceste aspecte, proiectul de OUG mai include și alte prevederi, printre care:

  • Instituțiile trebuie să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară, la solicitarea Ministerului Finanțelor, creditele de angajament și creditele bugetare reținute în proporție de 10% în anul 2024.
  • Fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanțare externă pot fi cedate la Fondul de rezervă bugetară, în temeiul legal creat de acest proiect de OUG, pentru economiile înregistrate în cursul exercițiului bugetar.
  • Se propune modificarea legislației în vigoare pentru ca Ministerul Finanțelor să poată asigura plata sumelor stabilite prin hotărâri arbitrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!