Sari la conținut

Asistența acordată de Moscova regimului nord-coreean: încălcarea rezoluțiilor ONU și amenințarea Coreei de Sud

Reprezentanții la ONU privind sancțiunile împotriva Coreei de Nord au confirmat utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice nord-coreene pentru a lovi orașe din Ucraina. La 2 ianuarie 2024, armata rusă a tras o astfel de rachetă, probabil o Hwasong-11 (KN-23), spre orașul de frontieră Harkov. Relația dintre cele două țări izolate de lumea civilizată contribuie la capacitățile lor militare, ceea ce crește nivelul general al amenințării.

În luna aprilie a acestui an, trei reprezentanți privind sancțiunile împotriva RPDC au vizitat Kharkiv pentru a examina epava rachetei. După examinare, aceștia nu au avut nicio îndoială că racheta folosită a fost fabricată în Coreea de Nord. Reprezentanții au declarat că nu pot spune cu siguranță din ce țară a fost lansată Hwasong-11, dar datele AFU indică faptul că a fost lansată de pe teritoriul Federației Ruse.

Conflict Armament Research (CAR), o organizație de cercetare independentă care urmărește transferurile de arme, a confirmat, de asemenea, utilizarea de către armata rusă a unei rachete de origine nord-coreeană. Potrivit CAR, racheta folosită este oarecum similară cu sistemul rusesc Iskander. Cu toate acestea, diferența constă în diametrul mai mare al părții din coadă, o formă și un design diferit.

În special, cercetătorii au observat un caracter coreean pe partea supraviețuitoare a resturilor de rachetă și marcajul “112”, care este pus pe una dintre fabricile de rachete din Coreea de Nord. Resturile de rachete examinate reprezintă o dovadă sută la sută că Rusia nu doar primește arme de la RPDC, ci le folosește direct în scopul distrugerii ucrainenilor ca națiune.

Livrările de arme din partea RPDC reprezintă o încălcare flagrantă a sancțiunilor Consiliului de Securitate al ONU. Țara se află sub sancțiuni severe și izolare de facto încă din 2006, din cauza testelor sale nucleare și balistice. Conform sancțiunilor, Coreea de Nord nu are voie să importe sau să exporte tehnologie militară.

Secretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri nord-coreene, Joon Park, a declarat că relațiile dintre Rusia și RPDC l-ar putea determina pe Kim Jong-in să ia măsuri mai drastice. Legăturile strânse ale Rusiei cu RPDC sunt benefice pentru ambele țări și indică faptul că acestea intenționează să își consolideze în continuare propriile capacități militare. Conducerea rusă nu se va opri la ceea ce a fost deja realizat în Ucraina, iar relațiile dintre state amenință să escaladeze conflictul dintre RPDC și Coreea de Sud.

Coreea de Nord beneficiază foarte mult de pe urma legăturilor cu Rusia, a declarat adjunctul secretarului de stat, ceea ce ar putea face ca această țară izolată de mult timp să înceapă să iasă din umbră și să obțină o legitimitate pe care nu ar trebui să o aibă. Liderul Coreei de Nord ar putea deveni mai încrezător și mai dur în acțiunile sale, potrivit lui Jun Park.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Coreea de Nord a furnizat Federației Ruse aproximativ 11.000 de containere cu muniție, proiectile de artilerie și 40 de rachete balistice. Sprijinul oferit a ajutat armata rusă să avanseze pe linia frontului și să tragă inițiativa de partea sa.

Se știe că, la 28 martie, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a devenit singura țară care a opus veto rezoluției responsabile de monitorizarea sancțiunilor împotriva RPDC. Rezoluția a fost în vigoare nestingherită din 2006 și în toată această perioadă a informat despre dezvoltarea arsenalului nuclear al Coreei de Nord. Scopul unei astfel de mișcări din partea Rusiei este, probabil, intenția de a acoperi încălcările rezoluțiilor ONU.

Există un risc real ca Rusia să testeze acum arme nord-coreene în loviturile împotriva Ucrainei, așa cum a făcut cu dronele iraniene, pe care Iranul le-a folosit ulterior pentru a ataca Israelul. Se știe, de asemenea, că armele nord-coreene sunt folosite de Hamas împotriva Israelului.

Este important să împiedicăm Coreea de Nord să își piardă izolarea și să obțină controlul asupra situației globale din lume prin relația sa cu Rusia. Occidentul ar trebui să facă tot posibilul pentru a coborî Rusia la nivelul Coreei de Nord – să o excludă din toate organizațiile internaționale, inclusiv din Consiliul de Securitate al ONU, și să rupă legăturile care au fost menținute până acum.

Autor: Inna Volodina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!