Sari la conținut

Asistența americană pentru Ucraina a fost decuplată în Congres de cea pentru Israel

După mai bine de jumătate de an de tergiversări, asistența militară americană pentru Ucraina ar putea fi deblocată în cele din urmă săptămâna aceasta, speakerul Camerei Reprezentanților dezvăluind planul său pentru a supune la vot reluarea ajutorului destinat Kievului, relatează Reuters, conform sursei.

Speakerul Mike Johnson a dezvăluit luni seara, la aproape 7 luni după ce Casa Albă a propus Congresului planul său inițial de a menține asistența pentru Ucraina, că intenționează să supună la vot măsura într-un proiect de finanțare separat.

Mai exact, speakerul Camerei a anunțat că va pune în dezbatere 4 pachete de finanțare, unul destinat Ucrainei, unul pentru Israel, unul pentru Taiwan și aliații Washingtonului din zona Indo-Pacificului și unul care va conține mai multe prevederi ce vizează confiscarea activelor deținute de oligarhii ruși în SUA, o interdicție la adresa TikTok și măsuri pentru întărirea securității naționale a SUA.

„Știm că lumea ne privește pentru a vedea cum reacționăm. Ei privesc să vadă dacă America își va susține aliații și interesele noastre din jurul globului. Și noi vom face asta”, le-a spus Johnson reporterilor.

Reluarea asistenței pentru Ucraina a fost blocată de refuzul lui Johnson de a organiza un vot în Camera Reprezentanților asupra pachetului bipartizan adoptat de Senat, camera superioară a legislativului american. Pachetul respectiv, adoptat de Senatul de la Washington pe 14 februarie, include 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde pentru Israel.

Atacul de duminică al Iranului asupra Israelului pare însă să fi precipitat acum lucrurile.

O parte a asistenței americane va fi acordată sub formă de împrumut

Johnson a mai precizat luni seara că proiectele pe care le va depune în Cameră prevăd aproximativ aceleași sume sub formă de asistență externă precum cele din planul adoptat de Senat, dar că o diferență va fi că o parte a ajutoarelor vor fi acordate sub formă de împrumut.

Liderii republicani din Camera Reprezentanților vor să pună proiectele în circuitul legislativ marți dimineața, însă ele vor trebui să treacă printr-o perioadă obligatorie de revizuire de 72 de ore înainte de a fi supuse la vot. Ca atare, Johnson a declarat că ele ar putea fi votat vineri seara.

Susținătorii măsurilor afirmă că ele vor trece ușor de votul din Cameră, chiar dacă Johnson a tergiversat un vot, invocând diverse motive.

Însă agenția Reuters amintește că Johnson se confruntă cu opoziția aripii dure a Partidului Republican, care a amenințat inclusiv că îl va da jos din funcția de speaker al Camerei dacă asistența pentru Ucraina va fi reluată.

Unul dintre motivele de nemulțumire ale anumitor congresmeni republicani ține de faptul că proiectele vor fi trimise după vot din nou Senatului pentru aprobarea finală. Ei acuză faptul că Johnson nu a venit cu garanții procedurale care să asigure că votul aleșilor din Camera Reprezentanților va fi respectat de colegii lor senatori.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!