Sari la conținut

Atac masiv asupra spitalului de copii din Kiev. Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a convocat o reuniune din cauza atacului masiv al Rusiei asupra celui mai mare spital pentru copii din Ucraina, Ohmatdyt. Reuniunea a fost convocată la cererea Regatului Unit, Ecuadorului, Sloveniei, SUA și Franței.

Rusia a comis încă un act barbar care a vizat instalații civile ucrainene, provocând numeroase victime și distrugeri. Prin aceasta, Rusia și-a demonstrat disprețul total față de dreptul internațional și normele umanitare, ceea ce necesită o acțiune decisivă din partea comunității internaționale. 

Astfel, după atacul rusesc cu rachete asupra Ucrainei, efectuat la 8 iulie 2024, se știe deja că 40 de persoane au fost ucise, dintre care patru copii, și aproximativ 190 au fost rănite. Numai în Kiev, 64 de persoane au fost spitalizate. Și aceste cifre nu vor face decât să crească, deoarece nu toate dărâmăturile au fost îndepărtate, iar unii dintre cei spitalizați sunt în stare critică. Mai mult de 100 de obiecte din infrastructura capitalei, inclusiv un spital pentru copii, o maternitate, grădinițe, un centru de afaceri și clădiri rezidențiale, au fost avariate, inclusiv unele foarte importante.

Moscova a ales în mod deliberat și nemilos ora bombardamentelor – 10 a.m., când sunt mulți oameni pe străzile din Kiev, în special în centrul orașului. Luni este, de obicei, o zi de primire a pacienților, astfel încât au fost mulți vizitatori la spital. La momentul atacului, în clinica Ohmatdyt se aflau peste 650 de pacienți tineri și aproximativ același număr de angajați. Acest atac terorist este încă o dovadă a faptului că Rusia vizează civilii prin țintirea celor mai vulnerabile și umanitare obiective. Printre morții din spital se afla un tânăr medic nefrolog, precum și rude ale tinerilor pacienți! Au fost distruse echipamente medicale și laboratoare unice, ceea ce complică semnificativ tratamentul copiilor ucraineni.

Acesta este un nou nivel de cinism din partea rușilor! La urma urmei, copiii ucraineni bolnavi, familiile lor și medicii au fost atacați. Rusia știa exact unde sunt țintite rachetele sale și trebuie să fie pedepsită pentru toate crimele sale. Astfel de acțiuni ale Rusiei reprezintă o încălcare clară a Convențiilor de la Geneva, care interzic atacurile asupra unităților medicale. 

Cinci clădiri ale centrului medical au fost distruse (în special cea mai nouă, care a fost pusă în funcțiune în timpul războiului total). Una dintre clădiri s-a prăbușit – a fost rasă de pe fața pământului. În plus, clădirea Centrului de Chirurgie Cardiacă pentru Copii a fost avariată. Departamentele de toxicologie, onco-hematologie, oncologie, chirurgie traumatologică au fost distruse și deteriorate semnificativ. Numele departamentelor sugerează importanța îngrijirii medicale pentru copiii tratați în acestea. Trei intervenții chirurgicale au fost efectuate în spital în timpul atacului, explozia a aruncat în aer ferestrele din sălile de operație, a deteriorat și distrus echipamente medicale. Unul dintre tinerii pacienți aflați pe masa de operație a suferit o rană în piept din cauza cioburilor de sticlă, iar medicii se luptă acum pentru viața sa într-o altă clinică.

“Țintirea civililor și a bunurilor civile este interzisă de dreptul internațional umanitar. Orice astfel de atacuri sunt inacceptabile și trebuie să înceteze imediat”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres.

Racheta rusească a fost îndreptată în mod deliberat spre spitalul Ohmatdyt! Acest lucru este evidențiat atât de analiza înregistrărilor video realizate de martorii oculari ai atacului, cât și de natura pagubelor. Afirmațiile propagandiștilor ruși conform cărora atacul a fost efectuat de o altă rachetă nu rezistă la nicio critică. Kremlinul folosește imagini retușate pentru a justifica atacul, dar faptele vorbesc de la sine. Tehnologia modernă permite ca orice imagine să fie examinată în detaliu. Analiza înregistrării video a atacului arată dovezi clare că racheta a fost îndreptată spre spital. Natura exploziei, puterea acesteia și amploarea distrugerii confirmă faptul că atacul a fost deliberat și că au fost utilizați explozibili puternici. Liderii ruși și specialiștii militari nu puteau să nu cunoască coordonatele unor facilități civile precum spitalele, în special cele situate în centrul orașului. Cu atât mai mult pentru o unitate medicală cunoscută mult dincolo de granițele Ucrainei. Orice afirmație privind o lovitură accidentală pare extrem de puțin plauzibilă. Negările părții ruse potrivit cărora spitalul a fost avariat de șrapnel sau de o presupusă rachetă ucraineană sunt scuze triviale și slabe. Propagandiștii ruși încearcă să dezinformeze publicul afirmând că ținta atacului cu rachete a fost o reuniune a Statului Major al AFU. Cu toate acestea, dovezile indică faptul că atacul a vizat în special spitalul de copii.

În ajunul summitului NATO, Rusia demonstrează nu numai o lipsă totală de dorință de a pune capăt războiului, ci și o dorință de a cuceri Ucraina și de a amenința orice țară din Alianța Nord-Atlantică.

Federația Rusă, care desfășoară cea mai amplă agresiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, nu ar trebui să fie reprezentată în Organizația Națiunilor Unite, cu atât mai puțin să aibă dreptul de veto moștenit de la URSS. Comiterea de crime de război și încălcarea sistematică a dreptului internațional fac ca participarea Rusiei la ONU să fie un nonsens. Comunitatea internațională ar trebui să inițieze procesul de excludere a Rusiei din ONU și de privare a acesteia de dreptul său de veto. Această tragedie subliniază încă o dată necesitatea de a consolida sprijinul internațional pentru Ucraina și de a-i aduce în fața justiției pe toți cei responsabili pentru aceste crime de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!