Sari la conținut

Atentat la Tel Aviv: Cel puțin opt răniți după ce o mașină a intrat în trecători, iar apoi șoferul a înjunghiat civilii

Cel puțin opt persoane au fost rănite marți la Tel Aviv după ce o mașină a intrat în trecători, iar apoi șoferul a ieșit din vehicul și a înjunghiat mai multe persoane. Potrivit poliției, atacatorul este un tânăr în jur de 20 de ani, palestinian rezident în regiunea Hebron din Cisiordania și care se pare că intrase în Israel cu un permis medical, potrivit sursei.

O înregistrare video care circulă pe internet arată o camionetă care urcă pe un trotuar din apropierea unui mall şi intră pe o pistă de biciclete. Un purtător de cuvânt al serviciului de ambulanţă Magen David Adom a declarat că unii dintre cei răniţi aveau răni de cuţit.

Suspectul a fost „neutralizat” de un civil care a intervenit primul, a precizat poliţia. Un medic care l-a examinat la faţa locului a declarat pentru radio Kan din Israel că acesta a fost împuşcat mortal.

Hamas: „O răzbunare eroică pentru operaţiunea militară din Jenin”

Potrivit Times of Israel, organizaţia Hamas, cu sediul în Gaza, a spus că atacul a fost o „răzbunare eroică pentru operaţiunea militară din Jenin”, referindu-se la o operaţiune militară majoră în oraşul din Cisiordania, lansată de Israel luni dimineaţă devreme.

De asemenea, potrivit Reuters, Khaled Al-Batsh, un oficial de rang înalt al mişcării Jihadul Islamic, susţinută de Iran, a lăudat atacul ca fiind „un răspuns iniţial şi natural al rezistenţei faţă de ceea ce se întâmplă în Jenin”, deşi nu a revendicat responsabilitatea.

Israelul era deja în alertă pentru atacuri palestiniene în urma operaţiunii din Jenin, cea mai amplă lansată în Cisiordania în ultimii 20 de ani.

Lansată luni la primele ore, operaţiunea a implicat sute de militari israelieni, sprijiniţi de drone, care au vizat tabăra de refugiaţi de la Jenin, unde se adăposteau membri ai unor grupări palestiniene susţinute de Iran.

Numărul persoanelor rănite a ajuns la 100, dintre care 20 sunt în stare critică, a declarat Ministerul Sănătăţii palestinian.

Gruparea Jihadul Islamic a anunţat că patru membri de-ai săi au fost ucişi, iar Hamas a menţionat că a pierdut cinci combatanţi.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a descris operaţiunea armatei israeliene de la Jenin drept o „crimă de război”.

Semiluna Roşie palestiniană a precizat că a evacuat 500 de familii (aproximativ 3.000 de persoane) din tabăra de refugiaţi de la Jenin, unde 14.000 de persoane trăiesc pe o suprafaţă de numai jumătate de kilometru pătrat.

Organizaţii internaţionale i-au cerut Israelului să garanteze accesul transporturilor umanitare. Statele Unite au declarat luni că respectă dreptul Israelului de a se apăra, dar au subliniat că trebuie evitate victimele în rândul civililor, în timp ce ONU a afirmat că toate operaţiunile militare trebuie să respecte dreptul internaţional.

De aproape un an, raidurile armatei israeliene în oraşe palestiniene precum Jenin au devenit o rutină, în contextul în care au avut loc numeroase atacuri comise de militanţi palestinieni contra soldaţilor israelieni şi coloniştilor evrei din Cisiordania.

Până la 21 iunie, când a efectuat o lovitură la Jenin, armata israeliană nu mai utilizase drone în Cisiordania din 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!