Sari la conținut

Au reînceput protestele la granița dintre Ucraina și Polonia

La 9 februarie 2024, Comisia Europeană a prelungit cu un an deschiderea totală a pieței UE pentru produsele ucrainene, inclusiv pentru produsele agricole. Acest lucru a provocat o mare agitație în țările vecine Ucrainei, în special în Polonia.

Fermierii polonezi și-au reluat acțiunile de blocare a circulației vehiculelor de marfă spre punctele de trecere a frontierei Medyka-Szehyni. Potrivit informațiilor disponibile, aceștia vor permite trecerea unui camion pe oră. Acțiunea de protest nu se va aplica la trecerea autoturismelor și autobuzelor. Deși la momentul redactării acestui articol au fost deja înregistrate opriri și transporturi de pasageri, protestatarii refuză pur și simplu să îi lase pe ucraineni să intre în Europa.

Vinerea trecută, fermierii polonezi au anunțat un protest de 30 de zile. În toată Polonia, tractoarele au blocat intrările pe marile autostrăzi și au intrat în centrele marilor orașe pentru a atrage atenția asupra problemelor lor. Fermierii sunt nemulțumiți de politica UE în sectorul agricol și cer reintroducerea restricțiilor asupra importurilor din Ucraina.

Unul dintre fermierii protestatari, Szymon Kosmalski, a descris astfel motivele protestelor: “Prețurile pentru cerealele pe care le producem, în principal porumb și grâu, sunt în prezent atât de scăzute încât nu acoperă nici măcar costurile de producție. Acum, depozitele poloneze sunt pline de cereale tehnice ieftine din est. Acesta nu este testat pentru metale grele și produse de protecție a plantelor pe care noi nu le putem folosi, dar care pot fi folosite în Ucraina”.

De asemenea, agricultorii dau vina pe autoritățile UE pentru situația critică, deoarece deciziile UE au fost cele care i-au adus pe fermieri în pragul falimentului. Și în timp ce motivele demonstrațiilor sunt destul de ușor de înțeles și pot fi rezolvate în cursul dialogului, metodele fermierilor polonezi incită la discordie etnică și pot duce la utilizarea forței.

Protestatarii din apropierea punctului de trecere a frontierei Jahodyn-Dorohusk au atacat trei camioane ucrainene și au aruncat o parte din cereale pur și simplu pe șosea. Poliția poloneză a lansat o anchetă cu privire la acest incident. După cum declară șoferii afectați: “Pur și simplu au mărșăluit asupra camioanelor noastre. Aveau în mâini niște foarfece de tăiat șuruburi, care funcționau cu baterii, și au început să taie. Încercam să ne închidem trapele, pentru a ne salva grânele”. Unii șoferi au suferit răni moderate. Motivul pentru o astfel de abordare radicală ar putea fi organizatorul demonstrațiilor menționate mai sus.

Organizatorul tuturor acțiunilor este Rafal Mekler, proprietar al unei companii de logistică și lider al organizației din Lublin a partidului Confederația Marginală. Această forță politică pledează pentru retragerea Poloniei din UE, critică desfășurarea trupelor NATO în țară și militează pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. Partidul nu se bucură de un sprijin larg în rândul polonezilor. Meckler însuși a candidat pentru Sejm în 2019, dar fără succes.

Este important de luat în considerare faptul că grâul împrăștiat nu era destinat pieței poloneze. Produsele au fost cumpărate de o companie din Estonia, iar în statele baltice intenționau să le vândă. Și nu este vorba doar de cereale. Din cauza demonstrațiilor, voluntarii ucraineni nu pot aduce în Ucraina mașini, drone și bunuri perisabile sub formă de ajutor umanitar.

Partea poloneză ar trebui să realizeze că acest lucru nu va rezolva problema mai repede, iar daunele provocate de o astfel de nebunie sunt enorme. La urma urmei, în acest moment, legătura fraternă dintre popoare, construită pe un respect profund și o mare recunoștință, se destramă. În același timp, doar o singură țară obține dividende reale în această situație – Federația Rusă, care își freacă mâinile, realizând că toate provocările organizate de agenții Kremlinului au funcționat, iar ajutorul atât de necesar stă la cozi de zile întregi. Prin urmare, Ucraina a început deja un dialog cu Comisia Europeană pentru a rezolva această problemă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!