Sari la conținut

Australia și Noua Zeelandă organizează zboruri pentru evacuarea cetățenilor lor din Noua Caledonie

Australia a anunțat marți că a obținut autorizația pentru două zboruri de evacuare destinate celor aproximativ 300 de cetățeni blocați în Noua Caledonie, un arhipelag francez situat în sud-vestul Oceanului Pacific, afectat de violențe de o săptămână, relatează AFP, transmite sursa.

“Am primit autorizația de a trimite astăzi două zboruri închiriate de guvernul australian pentru a permite turiștilor australieni și altora să părăsească Noua Caledonie”, a anunțat ministrul australian de externe, Penny Wong, într-un comunicat.

Ministrul Afacerilor Externe din Noua Zeelandă a anunțat, de asemenea, marți că guvernul său a închiriat un zbor de evacuare pentru cetățenii săi blocați în Noua Caledonie.

“Neozeelandezii din Noua Caledonie au avut zile dificile” de la izbucnirea violențelor care afectează arhipelagul francez, a scris șeful diplomației, Winston Peters, într-un comunicat, precizând că acest prim zbor de evacuare va permite repatrierea a 50 de persoane spre Auckland, în nordul țării.

Înaltul Comisariat francez din Noua Caledonie a informat luni că în acest teritoriu de peste mări al Franței au ajuns 1000 de polițiști, în timp ce protestatarii continuă să blocheze șosele, notează Reuters.

Celula de Coordonare a Activităților de pe Teren (CCAT), grupul de activiști care organizează protestele anti-franceze, a comunicat în aceeași zi că blocajele vor continua, dar a cerut protestatarilor să acționeze pașnic.

Protestele localnicilor au început săptămâna trecută. Aborigenii kanak sunt indignați de un amendament constituțional aprobat în Franța care va modifica dreptul de vot, considerând că ponderea lor s-ar putea diminua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!