Sari la conținut

Austria a anunţat expulzarea a doi diplomaţi ruşi, în contextul tensiunilor de după invadarea Ucrainei

Diplomaţii s-au comportat „într-un mod incompatibil cu statutul lor diplomatic”, a transmis Ministerul austriac de Externe, fără a face alte precizări. Cei doi diplomaţi ruşi au până marţi, 19 martie, să părăsească ţara, potrivit sursei.

Ambasada Rusiei la Viena s-a declarat „indignată” de decizia „pur politică” a Austriei, susținând că nu a primit „nici cea mai mică fărâmă de dovadă”.

„Un răspuns ferm din partea Moscovei (va veni) fără nicio îndoială”, a adăugat ambasada pe reţeaua de socializare Telegram, acuzând Viena că este responsabilă „de o nouă deteriorare a relaţiilor bilaterale”.

Înainte de războiul din Ucraina, expulzările diplomaţilor ruşi erau rare în Austria, o ţară europeană în general neutră, care menţinea relaţii strânse cu Moscova.

Austria a expulzat deja patru diplomaţi ruşi în februarie 2023, inclusiv doi care erau acreditaţi pe lângă ONU la Viena. Rusia a răspuns expulzând patru diplomaţi austrieci.

Austria a expulzat, de asemenea, patru diplomaţi ruşi în aprilie 2022, ca parte a unei reacţii concertate în cadrul UE după descoperirea cadavrelor unor victime civile ucrainene în Bucea, o suburbie a Kievului, scena unui masacru atribuit armatei ruse.

Un diplomat rus acuzat de spionaj în aprilie 2020 a trebuit să părăsească, de asemenea, teritoriul austriac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!