Sari la conținut

Austria va prezenta vineri, în timpul Forumului pentru Europa grupul „Prietenii Balcanilor Occidentali”

Ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg va prezenta vineri, în timpul Forumului pentru Europa de la Wachau, grupul „Prietenii Balcanilor Occidentali”, format din şapte state membre ale Uniunii Europene ce susţin o integrare europeană rapidă a ţărilor din Balcanii de Vest, relatează sursa.

Grupul reuneşte Austria, Cehia, Croaţia, Grecia, Italia, Slovacia şi Slovenia şi este decis să adopte acţiuni ferme, a anunţat Ministerul de Externe austriac într-o declaraţie.

Uniunea Europeană trebuie „să avanseze în mod decisiv cu procesul de extindere pentru Europa de Sud-Est. Deşi se concentrează pe bună dreptate pe Ucraina, UE nu trebuie să piardă din vedere statele sud-est europene”, a adăugat diplomaţia austriacă.

Schallenberg a invitat la Wachau trei omologi de-ai săi – Miroslav Wlachovski (Slovacia), Jan Lipavsky (Republica Cehă) şi Gordan Grlic Radman (Croaţia). La forum va lua parte, de asemenea, emisarul special al SUA pentru Balcanii Occidentali, Gabriel Escobar, şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai diasporei bosniace din Austria.

Guvernul austriac le deschide poarta statelor din Balcanii de Vest

Grupul „Prietenii Balcanilor Occidentali” intenţionează să adopte Declaraţia Gottweig, care evidenţiază importanţa unei integrări „accelerate şi graduale” a Balcanilor Occidentali înaintea aderării depline la UE.

Balcanii Occidentali (regiune ce include Bosnia și Herțegovina, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Kosovo), rămân una dintre principalele rute ale imigrației ilegale în Europa, chiar dacă numărul sosirilor în spațiul comunitar pe această cale s-a redus. Amintim că Austria a invocat tocmai problema migrației ilegale când a anunțat la sfârșitul anului trecut că va bloca aderarea României la spațiul Schengen.

Pe de altă parte, Verzii austrieci au criticat faptul că la Forumul de la Wachau a fost invitat şi premierul italian, Giorgia Meloni.

Şefa delegaţiei Verzilor austrieci în Parlamentul European, Monika Vana, a declarat că este „ruşinos şi îngrijorător modul în care conservatorii satisfac dorinţele extremei drepte”.

În schimb, eurodeputatul austriac Lukas Mandl (membru al Partidului Popular austriac, ce face parte din PPE) a calificat criticile ecologiştilor drept complet nefondate: „Nici măcar un singur adjectiv folosit de Verzi pentru a o descrie pe Meloni nu este justificat de politicile acesteia ca şefă a guvernului”.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!