Sari la conținut

Autorităţile iraniene impun în prezent o „supraveghere generalizată” a femeilor în spaţiile publice

„Zeci de mii de femei au rămas fără maşini după ce acestea au fost confiscate arbitrar, pentru a le pedepsi pentru că au îndrăznit să sfideze legile privind portul obligatoriu al vălului islamic în Iran”, confirmă Amnesty International, potrivit sursei.

„Alte femei sunt urmărite penal şi condamnate la biciuire sau la pedepse cu închisoarea, sunt amendate sau sunt forţate să urmeze cursuri de ‘moralitate’”, a denunţat Amnesty în acest raport bazat pe mărturiile a zeci de femei care trăiesc în Iran.

„În încercarea de a distruge rezistenţa în ceea ce priveşte portul obligatoriu al vălului în urma revoltei ‘Femei, Viaţă, Libertate’, autorităţile iraniene terorizează femeile şi fetele supunându-le unei supravegheri şi unei menţineri a ordinii permanente”, a declarat Diana Eltahawy, directoare adjunctă pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în cadrul Amnesty International.

„Potrivit anunţurilor oficiale, după aprilie 2023, poliţia moravurilor din Iran a ordonat confiscarea arbitrară a zeci de mii de vehicule, ale căror şoferiţe sau pasagere, uneori chiar cu vârsta de nouă ani, nu purtau văl sau îl purtau într-un mod ‘neadecvat’”, se arată în comunicatul de presă.

Aceste ordine, potrivit mărturiilor adunate de Amnesty, „se bazează pe imagini surprinse de camerele de supraveghere sau pe rapoarte ale ofiţerilor în civil, care patrulează pe străzi şi folosesc o aplicaţie de poliţie, Nazer, pentru a raporta plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor ale căror şoferiţe sau pasagere nu se conformează regulilor”.

„Femeile vizate şi rudele lor primesc ameninţări prin SMS sau prin apel telefonic, ordonându-le să se prezinte la poliţia moravurilor şi să îşi predea vehiculul”, relatează Amnesty.

Republica Islamică a încercat să păcălească femeile că nu va mai fi atât de strictă privind purtarea hijabului

„De câteva luni, poliţia opreşte şi verifică maşinile într-o manieră aleatorie şi masivă, vizând şoferiţele de pe drumurile aglomerate (…)”, denunţă Amnesty, care afirmă că a discutat cu 11 femei care au povestit „urmăriri intimidante, opriri şi tractări imediate, în timp ce ele se aflau în timpul activităţilor cotidiene”.

În plus, conform mărturiilor adunate de Amnesty, femeile spun că li se refuză cu regularitate accesul la transportul public, în aeroporturi şi la serviciile bancare dacă nu poartă vălul islamic.

În timpul protestelor masive izbucnite în Iran după moartea lui Mahsa Amini în detența poliției moravurilor, autoritățile iraniene au anunțat că această instituție de ordine publică a fost desființată și au promis de asemenea o relaxare a regulilor privind purtarea vălului musulman.

Însă după ce protestele au fost reprimate în cele din urmă cu ajutorul armatei autoritățile au anunțat la începutul anului trecut reluarea supravegherii purtării vălului islamic în locurile publice, înăsprind chiar regulile care până atunci nu prevedeau obligativitatea purtării hijabului în mașini.

Iar în septembrie 2023 Iranul a adoptat o nouă lege care a majorat puternic pedepsele pentru femeile care nu poartă vălul islamic, dar și alte prevederi legate de acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!