Sari la conținut

Banca de Alimente este o instituție non-profit care funcționează ca un intermediar între sursele de alimente suplimentare și organizațiile caritabile care le distribuie către cei în nevoie

Aceste bănci colectează, sortează, stocază și distribuie alimente către organizații partenere, cum ar fi biserici, centre comunitare, adăposturi pentru persoane fără adăpost sau alte organizații de ajutor social.

În Statele Unite, conceptul de bancă de alimente este bine dezvoltat și funcționează de mai bine de cinci decenii. Aceste bănci colectează surplusul de alimente de la fermieri, producători, supermarketuri sau alte surse și le distribuie către familiile și persoanele aflate în dificultate financiară.

Modelul american al băncilor de alimente este divers și cuprinde mai multe programe destinate categoriilor vulnerabile. De exemplu, unele bănci de alimente oferă pachete alimentare săptămânale sau lunare pentru familiile sau persoanele cu venituri reduse, altele asigură mese pentru copiii care nu beneficiază de asistență alimentară în weekenduri, iar unele furnizează alimente pentru situații de urgență sau dezastre naturale.

În cazul Bucureștiului, inspirat de modelul american, Primăria Capitalei a început un proiect similar acum aproape un deceniu, după o vizită în Statele Unite. Proiectul a întâmpinat dificultăți în implementare din cauza lipsei de finanțare, dar autoritățile locale își propun ca banca de alimente să fie funcțională până la finalul anului curent. Aceasta ar urma să hrănească gratuit până la 5.000 de persoane zilnic, preluând alimente care altfel ar ajunge la gunoi și distribuindu-le către cei care au nevoie.

Băncile de alimente sunt esențiale pentru reducerea risipei alimentare și pentru asigurarea hranei pentru comunitățile vulnerabile. Prin colectarea și redistribuirea alimentelor excedentare, aceste instituții contribuie la combaterea sărăciei și a insecurității alimentare în comunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!