Sari la conținut

BBC: Ce ne arată alegerile europarlamentare și ascensiunea extremei drepte

La summit-urile anterioare ale liderilor UE de la Bruxelles, Emmanuel Macron a fost uneori acuzat că a încercat să atragă toată atenția. Cu siguranță a reușit asta duminică seara, deși probabil nu în modul în care și-ar fi dorit, notează BBC, conform sursei.

Pe măsură ce voturile pentru Parlamentul European încă erau numărate, dl Macron a dominat titlurile presei. Președintele Emmanuel Macron a cerut duminică organizarea de alegeri parlamentare anticipate, după ce partidul său a pierdut în fața Adunării Naționale, partidul de extremă dreaptă, cu o diferență mare.

El mai luase în considerare această idee anul trecut, după ce a fost învins la ultimele alegeri generale din Franța, dar puțini se așteptau la această mișcare acum. Emmanuel Macron se descrie ca fiind un centrist și un european pasionat.

Aceste alegeri generale anticipate, care vor avea loc în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie, ar putea duce la coabitarea lui Macron cu un prim-ministru francez din extrema dreaptă eurosceptică. Marine Le Pen, prezentată frecvent drept adversarul său politic, a declarat că partidul ei este pregătit să guverneze.

În Franța s-a mai întâmplat ca președintele, care este cel mai puternic politician al țării, și premierul să provină din partide politice diferite.

Dar dacă noul premier ar veni din extrema dreaptă, aceasta ar fi o premieră pentru Franța. Marine Le Pen a muncit din greu în ultimii ani pentru a mări atractivitatea partidului său și pentru a reduce percepția extremismului acestuia.

Ea și susținătorii ei speră că această victorie semnificativă la europarlamentare (partidul ei a obținut mai mult decât dublul numărului de voturi față de partidul președintelui Macron) se va traduce într-o mare victorie la alegerile anticipate viitoare.

Visul ei este ca un eventual succes la alegerile parlamentare să-i aducă ei sau protejatului ei foarte popular, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, un pas mai aproape de a deveni președinte al Franței – lucru pe care ea l-a încercat anterior fără succes. Următorul vot prezidențial din Franța este programat pentru 2027.

Referitor la aceste alegeri pentru Parlamentul European, extrema dreaptă și dreapta naționalistă au avut succes în multe părți ale UE, alegătorii fiind îngrijorați de migrație, inflație și costul reformelor de mediu. Însă nu este clar dacă vor putea influența semnificativ politica viitoare a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!