Sari la conținut

Beijingul lansează “patrule de luptă” în disputata Mare a Chinei de Sud

China desfășoară duminică “patrule de luptă” în disputata Mare a Chinei de Sud, locul unor incidente recente cu Filipine, în momentul în care această țară desfășoară exerciții militare comune cu Statele Unite, Japonia și Australia, scrie sursa.

În ultimele luni, tensiunile dintre China și Filipine — care își afirmă tot mai mult revendicările teritoriale — au atins niveluri nemaivăzute de ani de zile.

O serie de incidente în apropierea recifelor disputate a dat naștere în mod regulat, de la sfârșitul anului 2023, unei creșteri a tensiunilor între Beijing și Manila.

“Pe 7 aprilie, Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei de Eliberare chineze organizează patrule de luptă comune navale și aeriene în Marea Chinei de Sud”, a anunţat armata într-un comunicat. Documentul nu precizează nici amploarea acestor exerciții, nici locația lor. Marea Chinei este o zonă maritimă vastă prin care tranzitează o mare parte din comerțul dintre Asia și restul lumii.

“Toate activitățile militare care perturbă situația din Marea Chinei de Sud și creează puncte fierbinți sunt sub control”, a adăugat armata chineză, într-o aparentă aluzie la exercițiile militare ale altor țări în aceleași ape.

Sâmbătă, Filipine, Statele Unite, Japonia și Australia au anunțat organizarea în comun, duminică, a exercițiilor navale și aeriene în zona economică exclusivă a Filipinelor.

Acest lucru va demonstra “angajamentul colectiv” al aliaților “de a consolida cooperarea regională și internațională pentru o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă”, au subliniat cele patru țări.

Un summit trilateral între președintele american, Joe Biden, omologul său filipinez, Ferdinand Marcos, și premierul japonez, Fumio Kishida, este, de asemenea, programat pentru 11 aprilie la Casa Albă.

Exercițiile navale și summit-ul au loc după mai multe incidente între navele chineze și filipineze în apropierea atolilor din largul Filipinelor în ultimele luni.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!