Sari la conținut

Belarus se pregătește de război: rolul țării în războiul ruso-ucrainean

La 2 aprilie, președintele autoproclamat al Belarusului, Aliaksandr Lukașenka, a declarat în timpul vizitei sale în orașul de frontieră Hrodna că țara sa se pregătește de război. Potrivit acestuia, în prezent, Belarus ar continua să antreneze unități, în timp ce trupele primesc arme și echipamente noi. În aceeași zi, Belarus a început exerciții de apărare teritorială în localitățile de la granița cu Ucraina, Polonia și Lituania.

Deocamdată nu există o amenințare concretă din partea Belarusului, dar retorica liderului belarus și legătura directă cu Putin ar putea indica o amenințare reală în viitor.


De ani de zile, Alexander Lukașenko a servit drept principala marionetă a lui Putin, pe care acesta din urmă a folosit-o pentru o invazie la scară largă dinspre nord în Ucraina. La 24 februarie, trupele rusești din Belarus au intrat pe teritoriul ucrainean și au plănuit să captureze Kievul “în trei zile”.

Pentru o lungă perioadă de timp, țara a servit drept trambulină de unde rușii au tras în mod regulat rachete spre Ucraina. Lukașenko nu doar a sprijinit începutul unui război la scară largă împotriva Ucrainei, ci a participat direct la el. Din acest motiv, alături de Federația Rusă, Belarusul a căzut și el sub incidența sancțiunilor internaționale.

În declarația sa, așa-zisul președinte al Belarusului se contrazice singur. Mai întâi, a spus că țara sa nu dorește să lupte, apoi – că se pregătește de război. “Dacă vreți pace, pregătiți-vă pentru război”, și-a întărit dictatorul belarus cuvintele. Retorica lui Lukașenko se aseamănă în multe privințe cu scrisul Kremlinului, în special cuvintele potrivit cărora Belarusul ar fi “nu amenință” pe nimeni, dar “intenționează să își apere” teritoriile de “inamic”.


Retorica ostilă a lui Lukașenko demonstrează că acesta este hotărât. Lipsa de logică a cuvintelor sale este un ecou al declarațiilor nu foarte substanțiale, dar amenințătoare ale lui Putin. Legătura strânsă dintre dictatori sugerează un lucru: dacă Belarusul intră în război, Rusia va fi cu siguranță implicată în el. Un astfel de scenariu ar dezlega în mare măsură mâinile Kremlinului și ar crea condiții favorabile pentru avansarea în Ucraina.

Dacă Belarusul se alătură războiului ruso-ucrainean, vor fi noi lupte terestre în regiunile Cernihiv și Kiev. O astfel de evoluție reprezintă o amenințare și mai mare pentru țările din Europa și statele baltice, care ar putea deveni următoarea țintă a dictatorilor.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy speră că Belarus nu va intra direct în război. El a adăugat că transformarea țării într-o trambulină pentru o a doua ofensivă dinspre nord ar fi o mare greșeală. În ciuda faptului că armata ucraineană și-a întărit apărarea față de începutul anului 2022, amenințarea unei pătrunderi există.
Cu toate acestea, ministrul polonez de externe, Radislav Sikorski, a reacționat la declarația zgomotoasă a dictatorului belarus astfel: “Lăsați-l să încerce. Să vedem cine va câștiga.

Cu toate acestea, până în prezent, este puțin probabil ca Polonia să realizeze pe deplin amenințarea pe care o reprezintă Rusia și Belarus la unificare. În ceea ce o privește, Ucraina, cu experiența sa de apărare fără suficiente resurse și pregătire în spate, este mai bine plasată decât orice alt stat pentru a-și imagina și a se apăra împotriva posibilei strategii a ambilor dictatori.


Liderii mondiali ar trebui să înțeleagă că declarația lui Lukașenko nu este doar o vorbă tare, ci un plan clar al Kremlinului, de unde se desfășoară principalul control asupra situației globale.

Intrarea Belarusului în război este destul de realistă, iar pentru a o contracara în mod eficient, merită să ne concentrăm asupra sprijinului neobosit pentru Ucraina, care are nevoie de arme și muniții puține pentru front. Sistemele moderne de apărare aeriană vor proteja spațiul aerian deasupra Ucrainei, iar un echipament suficient va crea o apărare a teritoriului terestru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!