Sari la conținut

Care țări sprijină și care sunt împotriva Ucrainei în utilizarea armelor occidentale împotriva Rusiei?

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că vor exista “consecințe grave” în cazul utilizării acestui tip de armament împotriva țării sale, conform sursei.

O dezbatere se desfășoară în cadrul NATO și al Uniunii Europene cu privire la folosirea armelor donație de partenerii occidentali pentru a ataca Rusia pe teritoriul său. Întrebarea centrală este dacă Ucraina ar trebui să recurgă la arsenalul propriu sau să utilizeze și armele donate de aliații săi în aceste atacuri, scrie publicația spaniolă La Razon.

Volodimir Zelenski însuși a făcut această cerere în mod public în timpul semnării acordului de securitate Belgia-Ucraina la Bruxelles. Asemenea tratatului parafat cu Spania și semnat cu alte câteva țări NATO și UE, Ucraina și Portugalia l-au semnat de asemenea marți seara.

Marți, înalți reprezentanți ai NATO și UE au susținut utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că “dreptul la autoapărare include atacarea țintelor militare legitime în interiorul Rusiei”, subliniind relevanța acestei abordări în contextul conflictului din regiunea Harkiv.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Securitate, a cerut menținerea unui “echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca teritoriul rusesc și riscul escaladării conflictului.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat însă cu privire la “consecințe grave” în cazul în care armele occidentale sunt folosite împotriva Rusiei, subliniind că acest lucru ar putea duce la un conflict grav în Europa și global.

În contextul escaladării tensiunii, națiunile precum Statele Unite, Germania, Spania, Italia, Belgia și Ungaria se opun atacului Ucrainei asupra Rusiei cu arme occidentale, din cauza riscului unei confruntări directe cu Moscova.

Pe de altă parte, Regatul Unit, Franța, Țările de Jos și țările din Europa de Est oferă cel mai mare sprijin pentru utilizarea armelor occidentale de către Ucraina împotriva Rusiei, subliniind dreptul acesteia de a se apăra împotriva agresiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!