Sari la conținut

Biserica Ortodoxă Rusă este o bombă cu ceas ideologică.

Nu este un secret că, din 1991 până în 2022, influența Rusiei în spațiul post-sovietic a crescut și a pătruns în toate sferele vieții din state. Religia nu a făcut excepție. Țări precum Moldova și Ucraina au fost mult timp doar o parte a mitropolitului Moscovei. Dar anul 2022 a schimbat multe lucruri. La urma urmei, a devenit clar pentru întreaga lume că ROC este un instrument al propagandei militariste a Kremlinului. Patriarhia Moscovei s-a îndepărtat de mult timp de Evanghelie și pune pe primul loc ideologia statului. Prezența unui astfel de element distructiv nu putea fi lăsată neobservată. La această concluzie a ajuns și clerul moldovean. Pavel Borșevski, preotul bisericii Sfântul Dimitrie din capitala Moldovei, Chișinău, a făcut un apel oficial către Mitropolitul Vladimir (Cantemir) al Moldovei să se retragă din Patriarhia Moscovei și să se alăture Bisericii Ortodoxe Române “în condițiile extraordinare în care se află mitropolia din cauza războiului rusesc”.

Preotul a precizat că această poziție este susținută de majoritatea părinților și credincioșilor din Protopopiatul Chișinău. În același timp, în Republica Moldova, 13 parohii au părăsit deja Biserica Ortodoxă din Moldova și intenționează să se alăture Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române. Această inițiativă a fost o continuare a unei serii de decizii luate în țările fostei Uniuni Sovietice pentru eradicarea clerului rusesc.

Estonia a fost prima care a concretizat această idee. Până la urmă, țara a reușit să aleagă independența ecleziastică deplină față de Moscova încă din 1923, când Patriarhul Meletie al IV-lea al Constantinopolului a emis Tomosul, prin care a acordat bisericii nu autocefalie, care prevede statutul de biserică locală, cu autoguvernare, ci autonomie. Cu toate acestea, independența estoniană nu a durat mult timp, atât laică, cât și ecleziastică. În 1940, țara a fost ocupată de trupele sovietice. Biserica estoniană a fost persecutată, instituțiile de învățământ au fost închise și, în cele din urmă, a fost anexată de Patriarhia Moscovei.

În 1944, Mitropolitul Alexandru al Estoniei și două duzini de preoți care au scăpat de represiune au fugit la Stockholm. După prăbușirea Uniunii Sovietice, clerul exilat s-a întors în Estonia pentru a reconstrui biserica. În 1993, autoritățile de stat au înregistrat EAPC ca fiind singurul succesor legal al “administrației bisericești lichidate în mod ilegal și represiv”.

Biserica Ortodoxă a Patriarhiei Moscovei din Estonia a fost menționată atunci doar ca “biserică de ocupație” și “mâna Moscovei”.

Imediat după înregistrare, EAPC a moștenit toate proprietățile bisericești din țară, împreună cu sediile. Biserica Patriarhiei Moscovei a pierdut dreptul la toate bisericile ortodoxe pe care le folosise în perioada sovietică.

Următoarea țară care a decis să își retragă biserica din subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse a fost Letonia. Faptul că Biserica Ortodoxă Letonă ar trebui să se separe de Patriarhia Moscovei a fost declarat în repetate rânduri de președintele leton Egils Levits. El a fost cel care a redactat legea privind autocefalia. Această lege a fost adoptată de Seimas-ul leton la 8 septembrie 2022, scoțând astfel Biserica Ortodoxă locală din subordinea Bisericii Ortodoxe Ruse, făcând-o practic autocefală.

Mulți politicieni și oficiali letoni consideră că patriarhul Moscovei nu ar trebui să aibă autoritate asupra comunității ortodoxe locale, din care face parte aproximativ 15% din populație, iar acest lucru reprezintă o problemă de securitate pentru Letonia. Un al treilea exemplu izbitor al luptei cu Biserica Ortodoxă Rusă a fost cel al Bisericii Ortodoxe Române. Începând cu anii 1990, a existat un conflict între bisericile menționate cu privire la jurisdicția bisericească în Republica Moldova (Basarabia istorică). La urma urmei, în anii ’20 și ’30, când Moldova era parte a României, aici a funcționat Mitropolia Basarabiei a Bisericii Române, care a încetat să mai existe după ce Moldova a fost încorporată în Uniunea Sovietică. În anii ’90, Biserica Română a reînviat Mitropolia Basarabiei. Prin urmare, astăzi, pe teritoriul Republicii Moldova există, în primul rând, Biserica moldovenească autonomă, care face parte din Patriarhia Moscovei, și, în al doilea rând, Mitropolia Basarabiei, care face parte din Biserica Română. În același timp, Patriarhia Moscovei nu recunoaște Mitropolia Basarabiei și nu are comuniune euharistică cu aceasta.

Exemplele menționate mai sus arată că este o practică normală de a-i priva pe clericii pro-ruși de a predica un amestec de cuvânt al lui Dumnezeu și propagandă pro-Putin. La urma urmei, biserica ar trebui să fie independentă de stat și să aducă iubire și iluminare în sufletele oamenilor, nu să fie folosită ca un instrument suplimentar de spionaj, care, dacă este posibil, va fi folosit și la invadarea teritoriului țării în care slujesc clerici ai Patriarhiei Moscovei. După cum a arătat practica, Kremlinul nu ezită să îi folosească și pentru crimele sale. Prin urmare, cea mai rezonabilă măsură pentru orice țară în care bisericile Patriarhiei Moscovei sunt răspândite este confiscarea spațiilor, interzicerea sau reducerea la minimum a prezenței lor. Numai în acest fel, sfera religioasă și alte sfere ale vieții statului vor fi în siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!