Sari la conținut

Blinken propune ca Washingtonul și Beijingul să-și rezolve neînțelegerile „responsabil”

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut un apel către Statele Unite și China să gestioneze în mod “responsabil” divergențele dintre ele, în timpul celei de-a doua sale vizite în această țară în mai puțin de un an, conform AFP, conform sursei.

“Avem o obligație față de poporul nostru – și chiar față de lume – de a gestiona relațiile dintre țări într-un mod responsabil”, a declarat Antony Blinken la Shanghai, unde s-a întâlnit cu liderul local al Partidului Comunist Chinez.

Blinken a sosit în China miercuri, cu scopul de a crește presiunea asupra Beijingului în diverse probleme, inclusiv sprijinul său pentru Rusia, dar căutând în același timp o mai mare stabilitate.

El a început vizita la Shanghai, unde urma să participe la un meci de baschet între două echipe cu jucători americani în rândurile lor.

Vineri, Blinken va avea discuții cu liderii chinezi la Beijing, în timpul cărora va pleda pentru reținere, în special în contextul în care un nou președinte se pregătește să fie învestit în Taiwan.

De asemenea, Blinken va prezenta îngrijorarea Statelor Unite cu privire la practicile comerciale ale Chinei, pe care Washingtonul le consideră anticoncurențiale, o problemă crucială pentru președintele Joe Biden în acest an electoral.

Scopul vizitei lui Blinken în China este de a atenua tensiunile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care s-au diminuat semnificativ de la vizita sa din iunie.

Această vizită a fost precedată de o întâlnire între Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, la San Francisco în noiembrie, care a dus la reluarea contactelor dintre cele două armate și la cooperarea în lupta împotriva producerii de fentanil, un drog sintetic care face ravagii în Statele Unite.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!