Sari la conținut

BNR a decis luni să mențină dobânda-cheie la 7% pe an, contrar așteptărilor privind începerea relaxării politicii monetare, în ciuda semnalelor prealabile date de guvernator privind o posibilă reducere a acesteia.

Deși mai multe bănci au sugerat în rapoartele lor că ar putea începe un ciclu de relaxare a politicii monetare în următoarea ședință de politică monetară (iulie 2024), BNR a preferat să mențină stabilitatea dobânzii-cheie.

BNR a emis un comunicat subliniind incertitudinile și riscurile crescute asociate politicii fiscale și de venituri, în contextul execuției bugetare din primele trei luni ale anului și a dinamicii salariilor din sectorul public, precum și a impactului noii legi a pensiilor. De asemenea, incertitudinile din piața muncii și dinamica salariilor din economie reprezintă surse de risc.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat a scăzut la 7,1% în martie 2024, de la 8,4% în decembrie 2023, însă evoluția inflației a fost influențată de măsurile fiscale aplicate la începutul anului și de anticipațiile inflaționiste pe termen scurt.

Creșterea avansului în termeni anuali al PIB a fost susținută de toate componentele cererii interne, în special de investiții, care au crescut cu 21,4% în primul trimestru din 2024, și de consumul gospodăriilor populației.

Totuși, exportul net a înregistrat o contracție puternică în trimestrul IV 2023, cu o creștere a importurilor de bunuri și servicii, ceea ce a dus la creșterea deficitului balanței comerciale și a celui de cont curent.

În ansamblu, economia a înregistrat o creștere semnificativă în prima parte a anului 2024, dar cu o scădere a dinamicii anuale a PIB, reflectând evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!