Sari la conținut

Când se va vedea ieftinirea produselor de bază în supermarket

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Ştefan Radu Oprea a precizat că este convins că vor putea fi observate scăderi de preţuri la produsele de bază, începând cu luna august, lucru care arată că există un dialog normal între statul român şi actorii din piaţă.

Economia de piaţă a dat naştere la inegalităţi foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forţă pe piaţă pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reuşit să introducem acea prevedere în legislaţie pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de preţuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat şi actorii din piaţă, lucrul acesta se poate face”, a explicat ministrul Radu Oprea, la o conferinţă organizată sâmbătă de către PES activists România şi PSD.

Cum se plafonează adaosul comercial

Guvernul a decis prin ordonanță plafonarea adaosului comercial la anumite produse de bază.

Schema este următoarea:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute.

Firmele vor trebui să modifice, în 30 de zile (de la intrarea în vigoare – depinde când se adoptă și se publică în Monitorul oficial) contractele comerciale în desfășurare ale căror termene și condiții sunt contrare prevederilor.

#ieftinire #produse #România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!