Sari la conținut

Cât de probabil este ca rușii să provoace un „accident” la centrala nucleară Zaporojie și la ce fel de incidente radioactive ar putea să recurgă

Posibilitatea ca trupele rusești să însceneze un „accident” la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP) este redusă, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care subliniază că posibilitatea nu poate fi totuși exclusă și analizează care ar fi efectele, în special asupra câmpului de luptă, ale unei astfel de posibile înscenări.

Analiza ISW vine după ce în urmă cu zece zile Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că plănuiește un atac „terorist” la centrala nucleară care implică eliberarea de radiații, iar vineri serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a spus că Moscova reduce treptat numărul de cadre de la ZNPP.

about:blank

Este probabil un „accident” la centrala nucleară Zaporojie?

ISW spune că este puțin probabil ca forțele rusești să provoace un „accident” intenționat la centrala ZNPP, iar Rusia continuă probabil să folosească amenințarea unui incident radioactiv intenționat pentru a încerca să influențeze acțiunile de contraofensivă ucrainene și sprijinul occidental pentru Ucraina înaintea viitorului summit NATO.

ISW a evaluat anterior că forțele rusești nu ar fi capabile să controleze consecințele unui incident radioactiv intenționat la ZNPP și că un incident radioactiv ar putea degrada și mai mult capacitatea Rusiei de a-și consolida ocupația în sudul Ucrainei, întrucât ar face zonele respective nelocuibile și neguvernabile.

Totuși, probabila distrugere de către Rusia a barajului de la Centrala Hidroelectrică Kakhovka a avut, de asemenea, un impact negativ asupra forțelor rusești, iar posibilele planuri rusești de sabotare a ZNPP nu pot fi excluse.

about:blank

Ce fel de incidente radioactive ar putea să provoace rușii

Forțele Moscovei ar putea efectua mai multe incidente radioactive posibile provocate de om la ZNPP, unele mai grave decât altele.

Trupele rusești ar putea descărca apă iradiată de la ZNPP în bazinul Kakhovka pentru a perturba o potențială traversare ucraineană a rezervorului acum în mare parte secat.

Forțele rusești ar putea, de asemenea, să încerce să creeze un nor radioactiv care să acopere o zonă mai mare din sudul Ucrainei, deși reactoarele sunt proiectate pentru a face acest lucru dificil.

Vânturile predominante în regiunea Zaporojie sunt cel mai adesea dinspre nord în perioada 9 iunie-3 septembrie, deși direcțiile vântului prognozate în zonă după termenul limită de evacuare din 5 iulie mențonat de GUR, includ zile cu vânturi predominant dinspre est.

Trupele rusești ar suferi mai mult

O emanație de radiații de la centrala ZNPP ar afecta cu siguranță forțele rusești din regiunile Zaporojie și Herson și, posibil, din Crimeea și ar avea probabil un impact mai mare asupra forțelor rusești decât asupra forțelor ucrainene, având în vedere direcția obișnuită a vântului în zonă.

Forțele rusești ar putea realiza un „accident” care să creeze un rază radioactivă mai mică, axată imediat pe împiedicarea avansărilor ucrainene în apropierea centralei ZNPP propriu-zise.

Niciuna dintre aceste opțiuni nu oferă mai multe beneficii militare pentru forțele rusești decât consecințele probabile pe care le-ar crea.

Ucraina, la rândul său, nu ar obține niciun beneficiu din provocarea unui incident radioactiv la ZNPP, așa ceva nu ar fi nici pe departe în concordanță cu prețul enorm pe care l-ar plăti prin iradierea terenurilor și oamenilor pe care încearcă să îi elibereze și prin împiedicarea propriei sale capacități de a avansa în zonă.

Asta face ca eforturile informaționale rusești de a stabili condițiile pentru a învinui Ucraina pentru un astfel de incident să fie complet neverosimile, chiar dacă ar putea face acest lucru fără a ocupa fizic centrala.

Moscova răspunde cu speculații absurde, menite să sperie Occidentul

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a susținut vineri că declarațiile anterioare ale lui Zelensky, potrivit cărora Rusia pregătește un atac la ZNPP, ar putea fi de fapt un indiciu că oficialii ucraineni pregătesc un atac asupra instalației pentru a atrage NATO în războiul din Ucraina.

Speculațiile absurde ale Zaharovei sunt tipice pentru operațiunile de informare ale Kremlinului care invocă amenințări la adresa siguranței ZNPP.

Kremlinul a folosit în mod obișnuit amenințări cu o escaladare nucleară și a avertizat cu privire la amenințări create în mare parte de Rusia la adresa centralei ZNPP, în încercarea de a exercita presiuni asupra Ucrainei pentru a-și restrânge acțiunile militare și pentru a împiedica continuarea sprijinului occidental pentru Ucraina.

Moscova încearcă probabil să semnaleze o intenție falsă de a crea un incident radioactiv la centrala ZNPP în speranța de a crea temeri cu privire la o trecere ucraineană a rezervorului Kakhovka din zonă, astfel încât forțele rusești să nu fie nevoite să apere o secțiune mai mare a frontului.

Retorica de șantaj nuclear a Kremlinului vizează, de asemenea, în mare măsură publicul occidental, iar reapariția semnalelor de escaladare și a retoricii în jurul centralei ZNPP este probabil menită, în parte, să influențeze procesul de luare a deciziilor occidentale față de Ucraina înaintea summitului NATO de la Vilnius, Lituania, din 11 iulie, mai spune Institutul pentru Studiul Războiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!