Sari la conținut

Ce s-a întâmplat cu cei patru copii care au supraviețuit 40 de zile în jungla columbiană 

Cei patru copii care au supraviețuit 40 de zile în jungla columbiană după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit sunt „într-un proces de recuperare satisfăcător”, anunţă autorităţile, conform sursei.

Lesly (13 ani), Soleiny (9), Tien Noriel (5) şi Cristin (1) au fost găsiţi în viaţă,vineri după-amiază. Ei au rămas singuri în junglă după ce avionul Cessna 206 în care se aflau împreună cu mama lor, cu pilotul şi cu un apropiat, s-a prăbuşit în 1 mai. Adulţii nu au supravieţuit.

De sâmbătă dimineaţă, copiii se află într-un spital militar din Bogota, unde au fost aduşi într-o „stare clinică acceptabilă”.

  • „După două zile de îngrijiri, ei se află într-o dispoziţie bună, au colorat şi desenat, le place să vorbească, sunt foarte bine dispuşi”, a spus, într-o înregistrare video transmisă presei, adjunctul directorului Institului Columbian al Protecţiei Familiei (ICBF), Adriana Velasquez.

Cele două surori mai mari au făcut „vârful de febră” luni, iar copilul de 5 ani este „supravegheat din cauza unei posibile contaminări alimentare, a anunţat la postul W Radio directoarea ICBF, Astrid Caceres.

Era atât de slab încât nu putea să meargă

Tien Noriel, singurul băiat, era atât de slab atunci când a fost găsit încât nu putea să meargă, potrivit indigenilor, care vineri au stabilit primul contact cu copiii vineri.

  • „Bebeluşul se află în continuare în îngrijire internmediară, nu din cauza unei stări grave, ci pentru că este supravegheat îndeaproape din cauza vârstei sale”, a precizat Astrid Caceres.
  • „Ei au putut să doarmă din nou, lucru care i-a ajutat foarte mult (…) Evoluţia decurge aşa cum s-a prevăzut (…). Prognosticul rămâne de două până la trei săptămâni de spitalizare”, a subliniat ea.

Miracolul columbian

Copiii indigeni, subnutriți și plini de mușcături de insecte, au reușit să supraviețuiască 40 de zile în jungla amazoniană din Columbia, una dintre cele mai neospitaliere părți ale țării, unde trăiesc animale de pradă și grupuri armate.

Se crede că au supraviețuit mâncând kituri de supraviețuire cu alimente parașutate în junglă de către echipa de căutare, dar este posibil ca educația pe care au primit-o de la bunica lor să fi fost, de asemenea, vitală, a declarat John Moreno, un lider indigen din localitatea vecină Vaupes.

  • „Aceasta este o pădure virgină, groasă și periculoasă… și ar fi folosit cunoștințele pe care le-au dobândit în comunitate, cunoștințele ancestrale, pentru a supraviețui”, a declarat el pentru publicația locală Cambio.
  • „Mi-e foame” şi „mama a murit” au fost primele cuvinte adresate salvatorilor lor de cei patru copii.

La două zile după salvarea miraculoasă, televiziunea publică din Columbia a difuzat imagini video cu întâlnirea emoţionantă din junglă.

În imagini pot fi văzuţi cei patru copiii slăbiţi, cel mai mic în braţele unui salvator. „I-am găsit pe copii. Slavă Domnului”, spune unul dintre salvatori, membru al gărzii indigene.

Micuții zburau la bordul unui Cessna 206 de la San Jose de Guaviare spre Araracuara, în provincia Amazonas, la 1 mai, când pilotul a semnalat că are probleme cu motorul. Epava aeronavei a fost găsită două săptămâni mai târziu în jungla amazoniană, la 175 km sud de San Jose de Guaviare. Salvatorii au descoperit doar cele trei cadavre ale adulților, printre care și mama celor mici. Atunci a fost declanșată „Operațiunea Speranța”, iar sute de soldați și voluntari au început să îi caute pe cei patru frați.

Au fost mobilizați în cele din urmă 150 de soldați și 200 de voluntari din comunitățile indigene locale, precum și o echipă de 10 câini ciobănești belgieni, acoperind o suprafață de peste 323 km pătrați. Căutările continuă pentru Wilson, unul dintre câini, care a dispărut în timpul operațiunii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!