Sari la conținut

Ce spune Putin despre şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi

Liderul rus Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, s-ar afla în străinătate, scriu agenţiile ruse de presă. Fragmentul de declarație a lui Putin a fost postat duminică pe Telegram de Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii Kremlinului. Încă din luna mai, propaganda rusă a transmis insistent că doi șefi ai Armatei ucrainene, între care Valeri Zalujnîi, ar fi fost „lichidați”, iar Ucraina a dezmințit.

Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujnîi, Putin a răspuns ironic: „Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină”.

„Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel”, a adăugat Putin.

Mesajul lui Putin, transmis de unul dintre propagandiștii lui

Acest fragment din discuţia lui Putin cu jurnaliştii care scriu despre război, desfăşurată în 13 iunie, a fost postat duminică pe canalul său de Telegram de jurnalistul Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii lui Putin, care realizează emisiunea “Moscova. Kremlin. Putin” de la postul de televiziune Rossia-1, menţionează Interfax, conform News.ro.

În luna mai, au apărut informaţii în presa rusă despre faptul că Zalujni ar fi fost grav rănit într-un atac. Ministerul ucrainean al Apărării a negat informaţia, dar Zalujni nu a mai apărut în public multă vreme şi a refuzat să participe la o reuniune a Comitetului NATO la nivel de şefi de stat major, “chiar şi în format de videoconferinţă”, din cauza “situaţiei operaţionale tensionate” din Ucraina, menţionează la rândul său agenţia TASS.

În 10 mai, Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost „lichidaţi” de forţele ruse, informează media ucrainene, între care Unian, Ukrinform şi Zerkalo nedeli.

Informaţiile din media ruse au apărut după ce s-a aflat că Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor armate ale Ucrainei, nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO.

În acelaşi timp, şeful serviciului rus de informaţii externe, Serghei Narîşkin, a declarat jurnaliştilor că autorităţile ruse au primit informaţii despre starea de sănătate a lui Zalujni, dar nu a dorit să dezvăluie nimic.

Ulterior, în presa ucraineană a apărut o înregistrare video din 25 mai cu comandantul-şef al armatei, iar a doua zi, în prezenţa acestuia, o fost inaugurată o nouă navă militară, scrie TASS.

De asemenea, pe canele rusești a fost transmisă în această săptămână informația că şeful serviciului de spionaj al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, ar fi fost grav rănit şi că s-ar afla la tratament în Germania.

Vineri, în alocuţiunea sa video către ucraineni, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că a avut o reuniune a consiliului de război, pentru a vorbi despre contraofensivă, şi la reuniunea respectivă au luat parte atât Zalujni, cât şi Budanov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!