Sari la conținut

Ce urmărește Rusia prin construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia?

Turcia a tăcut până acum cu privire la declarația lui Alexei Lihachev, directorul general al companiei rusești de stat Rosatom, potrivit căreia guvernul turc a luat deja o „decizie politică” de a atribui construcția celei de-a doua centrale nucleare, din zona orașului Sinop, către Rosatom, potrivit grecilor de la Ethnos, scrie sursa.

Analiști turci și internaționali consideră că aceasta este o nouă „infiltrare” a lui Putin într-o țară NATO, iar experții atrag atenția asupra pericolelor pe care le prezintă pentru Turcia o centrală nucleară controlată de ruși la Marea Neagră, după centrala construită la Marea Mediterană. Fostul reprezentant permanent la OCDE și fost ambasador Mithat Rende consideră că Rusia urmărește să influențeze negativ procesul de normalizare a relațiilor Turciei cu SUA.

Infiltrarea lui Putin într-o țară membră NATO

„Obiectivul rușilor nu este doar să investească în energie nucleară, ci și să facă această investiție într-o țară NATO”, spune expertul în energie Ali Arif Aktürk, adăugând că în portul Mersin Rusia are și dreptul de a acosta nave militare. 

Va crește dependența energetică a Turciei de Rusia? 

O altă problemă care ar putea apărea dacă la Sinop va fi construită o nouă centrală nucleară este că aceasta va crește și mai mult dependența energetică de Rusia. 

Turcia este în prezent dependentă de Rusia în proporție de 40% în cazul gazelor naturale, iar construirea centralelor nucleare va aduce și o dependență în privința electricității, deoarece reactoarele vor funcționa cu combustibil produs din uraniu, care este prea puțin disponibil în Turcia.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!