Sari la conținut

Ceremonia de Primire a Sfintei Lumini de la Ierusalim și Sosirea în România

Fiecare an, credincioșii ortodocși se adună la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a aștepta venirea preoților cu Lumina Sfântă. Această lumină este apoi adusă în țările ortodoxe, inclusiv în România.

Tradițional, Lumina Sfântă este aprinsă în Sâmbăta Mare, în jurul orei prânzului.

În acest an, Lumina Sfântă va fi adusă în România de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Delegații eparhiilor Patriarhiei Române vor primi Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei și se manifestă în fiecare an în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30, când un foc se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, coborând din cer. Lumina este adusă credincioșilor de către Patriarhul Ierusalimului.

Pentru a asigura autenticitatea evenimentului, Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare de polițiști civili care nu sunt creștini. După verificare, luminile sunt stinse, ușa se sigilează, iar gardienii rămân la intrare.

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim a fost inițiată de Patriarhul Daniel în 2009. După ce va fi împărțită delegaților din eparhii, Lumina Sfântă va fi dusă în acest an și la Chișinău, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în aceeași seară, în jurul orei 19:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!