Sari la conținut

China a anulat fără explicații o vizită a şefului politicii externe a Uniunii Europene la Beijing

China a anulat fără explicații o vizită a şefului politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, programată pentru săptămâna viitoare la Beijing, a declarat marţi un purtător de cuvânt al UE, potrivit sursei.

„Din păcate, am fost informaţi de omologii chinezi că datele preconizate pentru săptămâna viitoare nu mai sunt posibile şi trebuie să căutăm acum alternative”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt Nabila Massrali, într-o declaraţie pentru Reuters.

Nu au fost oferite motive pentru această anulare, care survine în contextul în care Europa încearcă să reducă riscurile create de relaţia sa economică strânsă cu China, pe care Bruxelles-ul o consideră un „concurent economic şi un rival sistemic”.

Ministerul chinez de externe nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Josep Borrell urma să se afle la Beijing la 10 iulie pentru a se întâlni cu omologul său chinez şi a discuta despre „probleme strategice”, inclusiv despre drepturile omului şi războiul Rusiei din Ucraina, a declarat duminică ambasadorul UE în China.

UE și China plănuiau două runde de discuții până la sfârșitul anului

Ambasadorul Jorge Toledo declarase duminică, la Forumul Mondial al Păcii de la Beijing, că este probabil ca China şi Europa să organizeze două dialoguri în septembrie, unul despre economie şi comerţ şi altul despre chestiuni digitale, înainte de un summit al liderilor, la sfârşitul anului.

„Vrem să interacţionăm cu China, dar avem nevoie de progrese şi avem nevoie de ele în acest an”, a spus Toledo.

Este deja a doua oară în acest an când vizita lui Borrell în China este anulată. El nu a putut veni în aprilie după ce a fost depistat pozitiv la testul COVID-19.

Într-un discurs pregătit pentru a fi rostit la Beijing în aprilie, Borrell spusese că UE nu poate avea încredere în China dacă Beijingul nu caută pacea în Ucraina.

China a declarat că doreşte să medieze pacea în Ucraina, dar documentul său de poziţie publicat în februarie a fost întâmpinat cu reacţii prudente atât de Ucraina, cât și partenerii săi occidentali.

Nici şeful UE pentru climă, Frans Timmermans, care se află la Beijing în această săptămână pentru discuţii pe tema mediului, nu a reuşit să viziteze China în aprilie, deoarece s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!