Sari la conținut

China afirmă că serviciul de informații britanic MI6 a recrutat angajați din agențiile guvernamentale centrale ale țării

China afirmă că Serviciul Secret de Informații britanic MI6 a recrutat doi angajați din cadrul unor agenții centrale ale statului chinez, conform unei declarații făcute luni dimineața de Ministerul Securității de Stat, transmite sursa.

Ministerul chinez a anunțat că a început o anchetă în legătură cu cei doi presupuși spioni care formează un cuplu, conform Reuters.

Relația tensionată dintre China și Marea Britanie în privința acuzațiilor de spionaj a durat luni de zile. În ianuarie, China a dezvăluit un caz de spionaj în care susținea că MI6 a utilizat un străin în China pentru a colecta informații sensibile.

În aprilie, Marea Britanie a acuzat două persoane de furnizarea de informații către China, iar luna trecută a adus acuzații similare împotriva altor trei persoane.

Potrivit declarației ministerului chinez, spionul cu numele de familie Wang a urmat studii în Marea Britanie în cadrul unui program de schimb sino-britanic în 2015 și a participat la evenimente sociale și călătorii turistice organizate clandestin de MI6 în acea perioadă.

Conform autorităților chineze, Wang a fost atras într-o afacere de consultanță cu jumătate de normă, dar cu o remunerație generoasă, înainte ca personalul MI6 să-l contacteze. Promisiunile de recompense financiare substanțiale și asigurări privind securitatea personală l-au determinat să accepte.

După un antrenament în spionaj, MI6 i-ar fi cerut lui Wang să se întoarcă în China pentru a obține informații cruciale legate de guvernul chinez.

Ministerul a menționat că MI6 l-a persuadat și pe soția lui Wang, care lucra într-o „unitate guvernamentală”, să se implice în această schemă, promițându-i dublul recompensei financiare. Soția, cunoscută sub numele de Zhou, ar fi acceptat oferta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!