Sari la conținut

China propune o colaborare Vietnamului pentru a întări cooperarea celor două armate

China doreşte să lucreze cu Vietnamul, țară aflată la sudul granițelor sale, pentru a întări comunicarea şi cooperarea la nivel înalt între cele două armate, a declarat marţi ministrul apărării, Li Shangfu, într-o întrevedere la Beijing cu omologul său vietnamez, transmite sursa.

Li a afirmat că situaţia internaţională este haotică şi interconectată, iar securitatea regiunii Asia-Pacific se confruntă cu provocări, a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat.

„China şi Vietnam ar trebui să lucreze împreună şi să se unească strâns în noua călătorie a socialismului, apărarea intereselor strategice comune ale celor două state şi aducerea de contribuţii pozitive la pacea şi stabilitatea regionale”, a indicat Li în discuţiile cu omologul său Phan Van Giang.

Li i-a spus acestuia că relaţiile dintre cele două armate s-au dezvoltat bine, şi a adăugat că Beijingul doreşte să le promoveze la un nou nivel.

Întrevederea a avut loc după ce nava militară americană USS Ronald Reagan a făcut duminică o escală în portul vietnamez Danang, a treia a unui portavion american de la încheierea războiului din Vietnam.

Vizita navei americane a avut loc într-un context de tensiuni între China şi Statele Unite în Marea Chinei de Sud, revendicată în mare parte de China, în timp ce cele două puteri îşi dispută influenţa în această regiune cu resurse enegetice importante.

În ultimele săptămâni, Li s-a întâlnit cu comandantul forţelor armate sud-africane şi cu şeful armatei thailandeze, dar nu a discutat cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.

China vorbește și de consolidarea cooperării militare cu Rusia

Li şi Austin au participat la un summit de securitate în Singapore la începutul lui iunie, însă ministrul chinez a declinat propunerea de a avea o întrevedere.

Li, numit în funcţie în martie, se află pe lista oficialilor sancţionaţi de SUA pentru rolul său într-o achiziţie în 2017 de la cel mai mare exportator rus de armament. China a declarat că doreşte ca SUA să renunţe la sancţiuni pentru facilitarea discuţiilor.

În luna aprilie noul șef al forțelor armate chineze s-a depasat la Moscova unde s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Șoigu, dar și cu președintele Vladimir Putin, promițând consolidarea cooperării cu armata rusă până la un „nou nivel”.

Li Shangfu a afirmat la momentul respectiv că sa în Rusia are scopul „să demonstreze lumii exterioare hotărârea fermă de consolidare a cooperării strategice între forţele armatei chineze şi ruse”.

„Avem legături foarte puternice, care depăşesc alianţele militaro-politice din epoca Războiului Rece”, a mai declarat Li la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!